Was het nu boekhouder, businesspartner of gewoon superheld?

Was het nu boekhouder, businesspartner of gewoon superheld?

Was het nu boekhouder, businesspartner of gewoon superheld?

null

Was het nu boekhouder, businesspartner of gewoon superheld?

Onze boekhouders, waar zitten ze volgens jou?

Boekhouders zijn gegeerd, zoveel is duidelijk. Ze beschikken nu eenmaal over competenties die anderen niet hebben. Meer dan eens worden ze aangesproken voor een nieuwe job, maar tegelijkertijd lijken ze voor vele bedrijven onvindbaar. Wij vroegen ons af hoe dat komt. Jij misschien ook? 

Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, waar zitten ze? 

We weten ondertussen dat het beroep Boekhouder tot een van de knelpuntberoepen in Vlaanderen behoort. Ook het aantal afgestudeerden in de Bachelor Accounting & Fiscaliteit daalt ieder jaar. Op de jobbeurzen die ook wij, Ufinity, bezoeken, spreken we met zowel laatstejaars Masters als Bachelors. Beide groepen blijken weinig feeling te hebben met het woord, laat staan het vak, “boekhouden”.

De vraag die we stellen aan de studenten Economie/Accountancy van vandaag, is simpel: “Wat spreekt pasafgestudeerde boekhouders, en bij uitbreiding juniors, wél aan?” Hun antwoorden?

  • Werken binnen een projectmatige omgeving, waarbij afwisseling en “kunnen blijven leren” centraal staan.
  • Werken als “Project Consultant”, om zo bij verschillende bedrijven ervaring binnen hun (breed) domein op te kunnen doen en na een paar jaar zelf te kunnen kiezen wat ze nu het leukst vinden. 
  • Werken bij the Big4 als startpunt, zou je toch denken? Maar ook zij kampen met het probleem dat goede juniors onvindbaar zijn.

Deze antwoorden doen ons vermoeden dat het al bij de basis misloopt. Zet naast bovenstaande antwoorden, de “klassiek” voorgestelde functie van Boekhouder. Je voelt meteen dat dit haaks tegenover elkaar staat.

En toch... is Boekhouder een sexy beroep!

Ja toch?! Kan ook niet anders! Zo gegeerd zijn… geef toe, dat wilt nu toch iedereen? Dat is ook niet meer dan terecht. De functie van Boekhouder vormt een sleutelrol binnen iedere organisatie. Dat wordt, helaas, niet altijd zo erkend. Hoe dat komt? Hier zijn vele antwoorden mogelijk. Boekhouders worden nog vaak aanzien als zijnde té strikt, en ook qua persoonlijkheid is een doorsnee Boekhouder geen tabledancer.

Aan de andere kant worden de Business Controllers, Analisten en collega’s uit Corporate Finance over het algemeen aanzien als zijnde hip en stoer. Velen onder hen zijn misschien wél tabledancers, maar dat hoeft geen must te zijn. Stel je nu eens voor dat zij, “de stoere bende”, geen cijfers doorkrijgen van jou, de Boekhouder? Inderdaad. Dan zou er ook voor hen geen job zijn! Met andere woorden: zonder een goede Boekhouder, of die nu stoer is of niet, geraakt eender welk bedrijf niet vooruit. 

De nieuwe jobdescription

Inboeken van facturen, scannen, facturen matchen… dat is voor veel boekhouders passé composé. Bedrijven hebben dat echter niet altijd door.

De nieuwe rolvan een boekhouder is veel meer gericht op controle van de inputreconciliatiesafschrijvingenprovisiesIntrastatbtwcontacten met de business voor autorisatiesmaandafsluitingjaarrekeningen en eventueel (als groeitraject) de pure financiële rapportering. Deze combinatie van veelzijdigheid aan taken én ownership kan leiden tot een match made in heaven.

We moeten toegeven dat dit nog steeds niet evident is voor vele bedrijven. Velen hangen vast aan vele compliances waarbij Segregations of Duties telt. Anderen beschikken nog over verouderde systemen waarbij automatisatie nog niet voor morgen is. Toch durven we zeggen dat de bewustwording groot is en de wil om te evolueren hardop wordt uitgesproken. Vandaag is die discrepantie nog vrij groot. De invulling van vacatures loopt daarom ook moeizaam.

Zonder stereotypes te willen gebruiken, staan Boekhouders bekend als loyale, standvastige medewerkers. En dat tot quasi einde loopbaan. Ze houden niet van onzekerheid en hechten belang aan fijne collega’s. 

En dus…

dus is het aan ons om (het beroep van) een boekhouder anders te gaan benaderen. Zowel Ufinity als financiële tussenpartner, als bedrijven, als boekhouders zelf. De rol van boekhouder is gaandeweg enorm veranderd en vraagt dus ook om een andere aanpak. 

Hoe zie jij de rol van de boekhouder? Heb jij de evolutie die wij omschrijven ook al gemerkt? Of zien jullie iets anders gebeuren? Laat het ons weten, het kan alleen maar inspirerend werken. En zo kunnen wij gerichter op zoek gaan naar die ultieme match.