Is de rol van de CFO overhyped?

Nieuws

De CFO is een vaste waarde binnen elk bedrijf. Samen met de CEO leidt hij het bedrijf naar groei en staat hij mee in voor innovatie. Althans, dat is wat er vandaag toch verwacht wordt van een CFO.

FSN deed een onderzoek naar de rol van de CFO waarbij 750 financials werden ondervraagd. De resultaten van deze analyse deelt Gary Simon, CEO van FSN, graag met u mee in een filmpje van een 2 minuten durende taxirit. Vlak voor hij instapt zien we nog net een stelling op de achtergrond met op het werfdoek “a remarkable transformation” – een voorbode op de resultaten van de analyse die volgt?

De veranderende rol van de CFO

Tijdens zijn rit bespreekt hij de veranderende rol van de CFO door veranderingen binnen de economie, business modellen die veel vaker zijn afgesteld op technologische ontwikkelingen, veranderingen in het consumentengedrag en bepaalde geopolitieke ontwikkelingen. De CFO wordt geacht hierop in te kunnen spelen. Daardoor zal hij zich meer op strategisch gebied moeten begeven en een adviserende rol op zich moeten nemen.

Maar Gary Simon stelt zich de vraag of de traditionele rol van de CFO ook daadwerkelijk is geëvolueerd naar de rol van business partner die beter past binnen het moderne financiële plaatje.

“Er bestaan verschillende contradicties vast op het vlak van waar de CFO wil zijn, waar de CFO denkt te zijn en waar ze in feite zijn.” – Gary Simon

Enkele voorbeelden die hij aanhaalt:

  • 81% van de financiële profielen wil meer betrokken zijn bij beslissingen. Maar 1/3 baseert zijn beslissingen nog steeds op buikgevoel.
  • Ongeveer 80% meent verantwoordelijk te zijn voor de zakelijke business data. Maar 2/3 kan de hoeveelheid en de verscheidenheid aan data niet te baas.
  • 75% zegt dat ze steeds meer van hun tijd spenderen aan innovatie. Maar 2/3 beweert hiervoor geen tijd te hebben.
  • 72% van de financials stelt dat ze verantwoordelijk zijn voor het gebruik van technologie binnen de onderneming.

Maar 1/3 kan niet overweg met het gebruik van de technologie die vandaag voor handen is.

Want door te meten, gaan we weten

Deze percentages laten weinig over aan de verbeelding. At Once vult aan dat beslissingen niet langer gebaseerd kunnen worden op buikgevoel wanneer er een goudmijn aan data voorhanden is en een data- en technologie gedreven manier van werken de nieuwe standaard is. Hoewel elke financiële professional in staat is om met data om te gaan, stellen veel CFO’s zich erg terughoudend en afwachtend op.

De CFO van morgen wordt geacht om initiatief te nemen – zelf antwoorden te voorzien op vragen die nog niet gesteld zijn. Door het analyseren van data met de gepaste technologieën, kan de CFO een adviserende rol op zich nemen en reeds ver op voorhand mee helpen sturen. Specifieke inzichten leiden tot snellere processen, kostenbesparingen en nieuwe marktkansen.

Is de rol van de CFO overhyped?

Gary Simons rond zijn rit af met een duidelijke boodschap: de rol van de CFO is vandaag overhyped. Dat de CFO lang nog niet zo ver staat als men graag wil geloven, wordt aangetoond door de statistieken. Als bewaker van de activa tot business partner en strateeg heeft de CFO dus nog een lange weg af te leggen. Gelukkig kan Ufinity helpen om alle obstakels op die weg te doen verdwijnen.

Hanne is onze creatieve duizendpoot. Out-of-the box gaan voelt niet als een opdracht, integendeel, er in blijven daarentegen is een stuk moeilijker. En als er nu iemand is die écht gelooft dat sharing caring is, dan is zij het wel.

Leer mij kennen