Kenny | Collega in de kijker

Nieuws

We zaten deze maand samen met Kenny: Finance consultant bij Ufinity én verliefd op zijn vak Credit & Collections Management. Kenny’s grootste motivatie om te starten als consultant? Het op projectmatige basis voor een korte periode naar een doelstelling kunnen toewerken. 

Een job als consultant

Je bent niet altijd project consultant geweest. Wanneer en waarom koos je voor een job als consultant?

“Ik ben mijn werkervaring gestart bij Graydon, een bedrijf met een core business in handelsinformatie. Daar heb ik mijn eerste stappen in het Credit & Collections Management gebeuren gezet. Daarna heb ik twee jaar bij een gerechtsdeurwaarder gewerkt en het is pas nadien dat ik benaderd ben door een consultancy bedrijf. Wat mij bij consultancy vooral aansprak is het op projectmatige basis voor een korte periode naar een doelstelling kunnen toewerken. Ik denk dat dit toch wel de grootste motivatie is geweest om als consultant te starten.”

Kenny

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een finance consultant?

“Eerst en vooral, flexibiliteit. Ik denk dat dit een heel belangrijk aspect is binnen consultancy, waarbij je vanaf het begin aangeeft dat je jezelf snel kan aanpassen. Dit bedoel ik zowel naar afstanden als naar de taakomschrijving toe. Daarnaast is inzet cruciaal. Doordat je op korte termijn werkt, kan je jezelf echt bewijzen en er 100% voor gaan.”

Wat zou je beginnende finance consultants aanraden?

“Ik kom hierbij misschien een beetje terug op die flexibiliteit. Maar ik raad beginnende finance consultants aan zich flexibel op te stellen en veel vragen te stellen. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer interesse je aangeeft te hebben in het bedrijf. Aanrader: Doe opzoekingen voor je een intake gesprek hebt met een klant. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je overkomt.”

Waarom koos je voor Ufinity als werkgever?

“Het vorige bedrijf waar ik gewerkt heb als consultant, is heel snel gegroeid in een korte periode. Hierdoor kreeg ik op een bepaald moment het gevoel een “nummer” te zijn. Je werd zomaar ergens geplaatst zonder dat je eigenlijk kon aangeven waar je interesses lagen en wat je graag zou willen bijleren. Bij Ufinity heb ik juist het tegenovergestelde gevonden. Je wordt veel persoonlijker behandeld en er wordt veel meer rekening gehouden met jouw huidige en toekomstige noden en behoeften. Dit is iets wat voor mij ontbrak bij vorige consultancy bedrijven.”

Kenny's projecten

Voor Ufinity deed je al projecten bij Mediagenix, Würth en nadien bij Colruyt. Hoe zagen die projecten er uit qua takenpakket?

  • “Mijn eerste project, waar ik bijna een jaar heb gewerkt, was bij Mediagenix. Vanaf de start van dit project was ik meteen enthousiast. Zo had het bedrijf geen Collections, waardoor ik samen met een Process Manager de processen ben gaan uitschrijven. Het leuke hieraan is dat je er een eigen twist aan kan geven. Dat je jouw eigen input kan geven over hoe Credit & Collections Management moet lopen. Het was dan ook een leerrijk proces om op een jaar tijd van nul naar een bestaande procedure te gaan, en dit wanneer er heel hoge bedragen mee gemoeid gaan. Dan voel je toch altijd meer druk, maar ook tevredenheid als je effectief ‘geld kan binnenhalen’.”
  • “Daarna ben ik bij Würth begonnen, waar ik vanaf 1 oktober terug aan de slag ben. Hier voer ik weer dezelfde taken uit als bij het begin van mijn consultancy traject. Zoals werken met order blocking, het nakijken van jaarrekeningen, op basis daarvan kredietlimieten instellen en het pure Collections. Dit is voor mij persoonlijk de perfecte mix en dé reden waardoor ik verliefd ben geworden op Credit & Collections Management.”
  • “In tussentijd was ik actief bij Colruyt. Hier ging ik meer administratief en customer service gericht te werk. Dit was niet 100% mijn ding, maar ik ben wel blij dat ik dit eens van dichtbij heb kunnen beleven. Enerzijds om terug die administratieve skills aan te scherpen. Anderzijds om de punctualiteit er beter in te krijgen. Ik denk dat dit project zeker een mooie aanvulling was op mijn andere projecten.”

Wat zijn de voornaamste voordelen van een job als project consultant?

“Dit overlapt grotendeels met wat ik al aangaf, namelijk het projectmatige en het werken op korte termijn. Maar wat ik hier nog aan wil toevoegen is dat je afwisseling kan creëren. Dat er na zes maanden, als je misschien in een soort ‘automatisme’ dreigt te vallen, een nieuwe uitdaging op je pad komt. Waarbij je terug de motivatie van bij de start krijgt.”

Kan je een nadeel bedenken van een job als project consultant?

“Nadelen vind ik een té groot woord. Ik zou het eerder verwoorden als ‘struikelblokken’. Bedrijven hebben bijvoorbeeld graag dat je vakanties en vrije dagen duidelijk en vooraf aangeeft. Waardoor je beter moet structureren en minder impulsief verlof kan inplannen. Hoewel ik hier af en toe over struikel, is dit zeker geen slechte oefening naar het dagelijkse leven toe.”

Wat is voor jou de ideale duurtijd van een project?

“Voor mij is de ideale duurtijd een project tussen zes maanden en een jaar. Niet minder dan zes maanden, omdat je bij de meeste bedrijven het reilen en zeilen pas onder de knie krijgt als je voldoende ingewerkt bent. Er zijn namelijk zoveel verschillende systemen, programma’s en details die je moet kunnen onthouden binnen Finance. Om het dan ook niet té lang te laten duren is voor mij de maximale duurtijd van een project een jaar.”

Wat zijn voor jou doorslaggevende factoren om al dan niet op een (nieuw) project in te gaan?

“Op dit moment in mijn carrière wil ik zoveel mogelijk doen, op zoveel mogelijk plaatsen komen en zoveel mogelijk leren. Ik ben op een punt gekomen in mijn leven dat ik de dingen die ik al gedaan en geleerd heb echt kan toepassen bij nieuwe projecten. Ik ben daarom ook vrij flexibel om op een (nieuw) project in te gaan.”

De rol van Ufinity

Waarom werk je graag voor Ufinity?

“Ik ben ondertussen op twee online opleidingen geweest en recent heb ik ook deelgenomen aan een Discovery Insights opleiding. Dan merk je dat het een heel leuke groep is. Zowel de vaste medewerkers als de consultants die ik al ontmoet heb bij Ufinity. Ik merk dat er heel veel diversiteit is en dat alles elkaar heel mooi aanvult.”

Waar kan Ufinity nog in groeien?

“Op dit moment heb ik er geen. Ongetwijfeld zijn die er wel, want niets is natuurlijk perfect. Als ik ermee in aanraking kom, dan laat ik het weten. ;-)”

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen