Onze collega Matheus in de kijker

Nieuws

Een nieuwe maand, vraagt om een nieuwe collega in de kijker.

Matheus maakte voor ons de tijd vrij om het te hebben over zijn switch van externe auditor naar de job als consultant, zijn huidige project bij ISS, de rol van Ufinity hierin en wat hij zou aanraden aan startende consultants. Lees even mee…

De rol van Ufinity

 •  Hoe kwam je bij Ufinity terecht?

“Ik hoorde voor het eerst van Ufinity en hun consultancy traject op een jobbeurs bij ons op de universiteit. Omdat ik het advies kreeg van vrienden en familie dat ik best eerst wat ervaring kon opdoen in een vaste financiële functie en daarna pas zou moeten overschakelen naar consultancy, ben ik eerst gestart als externe auditor en nadien bij Ufinity terechtgekomen.”

 • En waarom koos je voor Ufinity?

“Voornamelijk voor het warme welkom en ook de openheid van de personen waarmee ik in contact ben gekomen. Ik had en heb nog steeds het gevoel dat Ufinity echt wil mee helpen om mijn verdere loopbaan uit te werken. Dat is iets dat ik echt nodig heb, omdat ik nogal in veel zaken geïnteresseerd ben en wat sturing kan gebruiken.”

De switch van externe auditor naar Ufinity consultant

 •  Waarom koos je om te veranderen van job? Wat sprak je zo aan in een job als consultant?

“De work-life balance viel sterk tegen als externe auditor en ook haalde ik weinig voldoening uit mijn job. Als consultant heb ik dan weer echt het gevoel dat ik mensen aan het helpen ben en dat ik verbeteringen aanbreng in het bedrijf waarbij ik op project zit.”

 •  Hoe zou je de job als project consultant in enkele zinnen omschrijven?

“Een zeer leerrijke afwisselende job, omdat je veel ervaring kan opdoen binnen verschillende bedrijven, in verschillende functies en in contact komt met verschillende mensen. Je leert hoe je te werk moet gaan in allerlei omgevingen.”

 •  Zie je nadelen in de job van project consultant?

“Project consultancy is niet echt iets voor mensen die houden van routine of alleen met dezelfde vaste collega’s willen werken.”

Project bij ISS

 • Je zit momenteel op project bij ISS. Hoe ziet je takenpakket eruit?

“Ik werk als Interne Auditor voor ISS BENELUX. Hierbij moet ik verschillende audits uitvoeren op de interne processen, waarbij ik controleer of onze processen compliant zijn met onder andere de wetgeving en de interne groepsstandaarden. Wanneer er audit issues gevonden worden stel ik samen met de verantwoordelijken een actieplan op met deadlines om deze op te lossen. Daarnaast zijn er ook audits vanuit de groep of externe auditbedrijven (zoals EY), die ik mee ondersteun bij het leveren van de auditdocumenten.”

“Momenteel heb ik ook de Risk Management (ook voor de BENELUX) functie voor mijn rekening genomen. Daarbij voer ik risicoanalyses uit op de volledige vennootschap, waarbij ik dan controleer welke mogelijke risico’s we kunnen voorkomen, welke impact deze kunnen hebben (financieel, operationeel, op het milieu, op het personeel…) en welke controles er momenteel geïmplementeerd zijn om de vennootschap tegen die risico’s te beschermen (en zien of deze controles voldoende zijn).”

 • Waar lig(t/gen) voor jou de grootste uitdaging(en) in het project?

“Allereerst ligt de grootste uitdaging voor mij in het verwerken van grote hoeveelheden informatie, omdat heel wat collega’s van verschillende afdelingen vaak bij mij om advies komen over de verschillende policies. Ook het maken van haalbare plannen is voor mij een challenge, omdat er vaak onverwachte zaken naar boven komen die de originele planning kunnen wijzigen.”

 •  Wat hoop je nog te verwezenlijken bij ISS?

“Ik hoop nog heel wat verdere verbeteringen aan te kunnen brengen in de interne processen bij ISS, om zo mijn meerwaarde als consultant aan te tonen.”

 •  Hoe ervaar je de begeleiding vanuit Ufinity op project? Waar kan Ufinity nog in groeien?

“Voor mij is de begeleiding meer dan in orde. Voor elke vraag die ik heb, krijg ik direct een antwoord.”

Een job als project consultant

 • Welke kenmerken moet een ideale project consultant volgens jou hebben?

 • Leergierig: Je zal heel veel verschillende zaken (moeten) bijleren.
 • Doorzettingsvermogen: Bij elk project begin je als het ware opnieuw (nieuwe processen, nieuwe bedrijfscultuur en nieuwe collega’s). De eerste paar weken moet je dus even kunnen doorzetten!
 • Ondernemend: Als je kan laten zien a.d.h.v. situaties in het verleden dat je een echte meerwaarde kan betekenen (door bijvoorbeeld procesverbeteringen aan te brengen/problemen op te lossen) zal je makkelijk toekomstige projecten kunnen binnenhalen.
 • Wat zou je mensen die twijfelen over een job als consultant aanraden?

“Met een job als consultant kan je eigenlijk niet fout gaan. Elk project dat je aangaat zorgt voor een goede levensles, ook als het een mindere ervaring is, want dan leer je over jezelf wat je wel of niet graag doet. Je krijgt de mogelijkheid om van veel verschillende functies, bedrijven, sectoren en bedrijfsculturen te proeven, zonder dat je hierbij dat negatieve label van “job hopper” krijgt. Doordat je zoveel ervaringen opdoet, verbeter je ook je probleemoplossend denken, omdat je een grotere bron aan informatie hebt om uit te putten.”

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen