Retentiebeleid 2020: wat zijn jouw goede voornemens?

Nieuws

We kennen allemaal de klassieke tips en tricks om medewerkers te motiveren: bonussen, personeelsfeesten, opleidingen… Maar als we even verder kijken, vinden we een pak alternatieven om je retentiebeleid nog aantrekkelijker te maken. De enige “regel” hier? Zorg ervoor dat het bij je bedrijf, je missie & je doelstellingen past.

Voor deze blog lieten we ons inspireren door voorbeelden uit onze omgeving. Het doel? Creatieve, maar haalbare alternatieven die meer richting een retentiebeleid op maat gaan dan de klassiekers die we hierboven opgesomd hebben.

Creatieve verlofregeling

Het communicatiebureau Marbles uit Berchem weet er wel raad mee. Drie jaar geleden voerden zij het “onbeperkt verlof” in. Dat deden ze onder het motto “iedereen heeft soms een time-out nodig om productief te blijven, en wij vinden dat je daar niet echt een getal op kan plakken”. En wat bleek? Gemiddeld nam het team van 15 medewerkers 26,5 vakantiedagen per persoon.

Efficiënt sporten

Sportmogelijkheden voorzien tijdens de kantooruren, is ook een effectief alternatief gebleken. Dat kan gaan van een eigen fitness in je bedrijf, waar medewerkers gratis kunnen sporten, tot groepssessies tijdens de middagpauze of fiets-, wandel- & loopclubjes voor en na de werkuren. Sporten in groep motiveert en het effect na zo’n uurtje work-out is ook meteen positief voelbaar op de werkvloer.

Zelfbewust kiezen

Vaak zitten medewerkers niet specifiek op bepaalde voordelen te wachten, maar vinden ze het voornamelijk fijn om keuzemogelijkheden te krijgen. Opties waaruit ze kunnen kiezen, op basis van hun behoeften en levensfase op dat moment.

tips voor je retentiebeleid
  • Wil je korting geven op het internetabonnement thuis? Vraag of er nood aan is, of dat je medewerker beter geholpen is met een gsm van het werk.
  • Wil je een abonnement op Netflix aanbieden? Geef dan de keuze of je medewerker meer heeft aan een Spotify-abonnement.
  • Wil je sportcheques bieden aan je medewerker? Wie weet heet die wel meer een neus voor cultuur(cheques)?

Door je medewerkers de keuze te geven tussen een aantal (evenwaardige) opties, creëer je een gigantische vorm van betrokkenheid en autonomie.

Gebalanceerd eten

Een voorbeeldje uit onze eigen winkel. Bij Cronos – de groep waar we met ufinity deel van uit maken – kunnen de medewerkers regelmatig een afspraak vastleggen met een diëtiste of voedingsconsulente. Zo krijgen ze tips hoe ze hun kantoorjob en hun eetpatroon beter op elkaar kunnen afstemmen. Een win-win-situatie en gemakkelijk om tijdens de kantooruren in te plannen.

Heel veel inspiratie gewenst bij het opzetten van je retentiebeleid voor 2020. Wie weet belandt het voorbeeld van jouw bedrijf wel in onze “één-jaar-later”-blog 😉

Hanne is onze creatieve duizendpoot. Out-of-the box gaan voelt niet als een opdracht, integendeel, er in blijven daarentegen is een stuk moeilijker. En als er nu iemand is die écht gelooft dat sharing caring is, dan is zij het wel.

Leer mij kennen