Boekhouder, waar zit je nu?

Boekhouder, waar zit je nu?

null

Boekhouder, waar zit je nu?

Jij, als boekhouder, bent gegeerd, zoveel is duidelijk! Je beschikt over competenties die anderen niet hebben. Meer dan eens word je aangesproken voor een nieuwe job. Maar tegelijk ben je voor vele bedrijven gewoonweg onvindbaar. Hoe komt dat nu?

We weten ondertussen dat het beroep Boekhouder tot een van de knelpuntberoepen in Vlaanderen behoort. Ook het aantal afgestudeerden in de Bachelor Accounting & Fiscaliteit daalt ieder jaar. Op de jobbeurzen die ook wij, Ufinity, bezoeken, spreken we met zowel laatstejaars Masters als Bachelors. Beide groepen blijken weinig feeling te hebben met het woord, laat staan het vak, “boekhouden”.

De vraag die we stellen aan de studenten Economie/Accountancy van vandaag, is simpel: “Wat spreekt pasafgestudeerde boekhouders, en bij uitbreiding juniors, wél aan?”

  • Werken binnen een projectmatige omgeving, waarbij afwisseling en “kunnen blijven leren” centraal staan;
  • Werken als “Project Consultant”, om zo bij verschillende bedrijven ervaring binnen hun (breed) domein op te kunnen doen en na een paar jaar zelf te kunnen kiezen wat ze nu het leukst vinden. 
  • Werken bij the Big4 als startpunt, zou je toch denken? Maar ook zij kampen met het probleem dat goede juniors onvindbaar zijn.

Deze antwoorden doen ons vermoeden dat het al bij de basis misloopt. Zet naast bovenstaande antwoorden, de “klassiek” voorgestelde functie van Boekhouder. Je voelt meteen dat dit haaks tegenover elkaar staat.

En toch... is Boekhouder een sexy beroep!

Ja toch?! Kan ook niet anders! Zo gegeerd zijn… geef toe, dat wilt nu toch iedereen? De functie van Boekhouder is eigenlijk een sleutelrol binnen iedere organisatie. Dat wordt, helaas, niet altijd zo erkend. Hoe komt dit?  Hier zijn vele antwoorden mogelijk. Als boekhouder word je nog vaak aanzien als zijnde té strikt, en ook qua persoonlijkheid is een doorsnee Boekhouder geen tabledancer.

Aan de andere kant worden de Business Controllers, Analisten en collega’s uit Corporate Finance over het algemeen aanzien als zijnde hip en stoer. Velen onder hen zijn misschien wél tabledancers, maar dat hoeft geen must te zijn. Stel je nu eens voor dat zij, “de stoere bende”, geen cijfers doorkrijgen van jou, de Boekhouder? Inderdaad. Dan zou er ook voor hen geen job zijn!

Met andere woorden: zonder jou als goede Boekhouder (stoer of niet), geraakt eender welk bedrijf niet vooruit. Keep that in mind!

Verwennerij?


Wij hopen dit toch een beetje voor jou. Maar té verwend worden is natuurlijk nooit goed. Kritisch zaken in vraag stellen voor jezelf, is geen overbodige luxe. Jij, als Boekhouder, moet je optimaal kunnen ontplooien binnen het team én binnen de organisatie waarvoor je werkt. Om de aantrekkingskracht tussen jou en je werkgever te vergroten, moet o.a. de inhoud van je functie uitdagend zijn én blijven. We merken dat het daar vaak spaak loopt.

De nieuwe jobdescription

Inboeken van facturen, scannen, facturen matchen… dat is voor velen onder jullie passé composé. Bedrijven hebben dat echter niet altijd door.

De nieuwe rol voor jou, als Boekhouder, is veel meer gericht op controle van de input, reconciliaties, afschrijvingen, provisies, Intrastat, btw, contacten met de business voor autorisaties, maandafsluiting, jaarrekeningen en eventueel (als groeitraject) de pure financiële rapportering. Deze combinatie van veelzijdigheid aan taken én ownership kan leiden tot een match made in heaven.

We moeten toegeven, dit is nog steeds niet evident voor vele bedrijven. Velen hangen vast aan vele compliances waarbij Segregations of Duties telt. Anderen beschikken nog over verouderde systemen waarbij automatisatie nog niet voor morgen is. Toch durven we zeggen dat de bewustwording groot is en de wil om te evolueren hardop wordt uitgesproken. Vandaag is die discrepantie nog vrij groot. De invulling van vacatures loopt daarom ook moeizaam.

Maar, we hadden het over jou…

“Is dit het nu?”


Als je  bij deze vraag meer denkt aan het thuisfront dan aan je carrière, dan zijn wij helaas niet het juiste kanaal :-) Als je vaak moet denken aan je huidige job, lees dan vooral verder.

Je weet dat je goed bent in je vak en je doet ook echt graag wat je doet, maar ergens knaagt iets?  Voor velen onder jullie is dit een moeilijk fenomeen.   

Zonder stereotypes te willen gebruiken, staan Boekhouders bekend als loyale, standvastige medewerkers. En dat tot quasi einde loopbaan. Je houdt niet van onzekerheid en hecht belang aan fijne collega’s. Voel jij je hier niet zozeer in aangesproken? Daar is dus niets mis mee! Ook jij kan zin hebben in iets nieuws.

Wat nu?

Stel... je werkt al enige jaren als Dossierbeheerder bij een Fiduciaire en je wilt graag weten hoe het zou zijn om voor een bedrijf (middelgroot – groot) te werken? Wel, ga op zoek naar antwoorden op deze vragen. Op zoek gaan, betekent nog niet dat je al start op een nieuwe job. Enige tip die we je hierbij willen geven: ga doordacht op zoek en laat je informeren door specialisten.

Of stel... je werkt al enige tijd als Boekhouder voor een mooi bedrijf. Je kent de knepen van je vak en het afsluitproces binnen deze organisatie heb je ondertussen meermaals doorstaan. Je hunkert naar nieuwigheden, eventueel werken voor een internationale organisatie of net liever dicht bij huis. Het manueel werk begint wat tegen te steken en je wilt gewoon eens weten hoe het er elders aan toe gaat als Boekhouder. Ook hier is niets mis mee. Maar alsjeblief, laat je informeren door specialisten en scheid voor jezelf goed het kaf van het koren.

Neem een objectief luisterend oor onder de arm…

Onze goede raad? Zet die stap en kom naar buiten! Die stap zetten, is niet hetzelfde als ergens anders tekenen en vertrekken. Nee, jullie zijn genieën in het bekomen van correcte informatie. Doe dit dan ook bij de eventuele zoektocht naar een nieuwe opportuniteit in je carrière. Wie weet besef je na je intense zoektocht – of na het lezen van dit artikel – dat je echt goed zit waar je nu zit. De crush op je huidige werkgever wordt des te groter?! :-) Dat zien we graag als een win-winsituatie.

Wil je graag nader sparren over de mogelijkheden die jij als Boekhouder hebt vandaag in de arbeidsmarkt?  Wil je bevestiging dat je nu echt goed zit?

Neem gerust contact met ons op en we gaan graag in gesprek met jou. Tekenen na een kennismaking doen we sowieso niet.  Een tas koffie daarentegen bieden we je graag aan.

Gespecialiseerde groeten, met vier paar objectief luisterende oren,
van Ine, Stefanie, Kristof en Evy!

Tot binnenkort? ;-)