​Type projecten van een consultant?

​Type projecten van een consultant?

null

​Type projecten van een consultant?

Een consultant wordt meestal gevraagd voor bepaalde type projecten. We lijsten de meestvoorkomende voor je op. 

Vervanging van iemand die met zwangerschapsrust gaat.

Kort geschetst bestaat jouw takenpakket uit een copy-paste van dat van de collega met zwangerschapsrust. Daarnaast voorzie je ook een korte overdracht bij haar terugkomst. Gemiddeld ben je gedurende 4 maanden aan de slag. 

De taak van veranderingen doorvoeren is minder aanwezig, omdat het hoofddoel voornamelijk is dat je als externe enkele snelle én eenvoudige wins op vlak van efficiëntie doorvoert.

Implementatie van een nieuwe tool.

In het geval van een implementatie van een nieuwe tool, kan je als consultant bij twee rollen betrokken worden.

Optie 1. 

Iemand uit het vaste team wordt bij de implementatie betrokken, waardoor de day-to-day taken overgenomen moeten worden. Jouw takenpakket omvat opnieuw een copy-paste van dat van die betreffende collega, aangevuld met een korte overdracht achteraf. Een nieuwe tool betekent vaak verandering in de manier van werken voor het huidige team. Het is aan jou om het hoofd koel te houden en door je objectiviteit het huidige team al een stuk mee te begeleiden of te fungeren als klankbord.

Optie 2. 

Jij bent diegene die dit project - de implementatie van de nieuwe tool - zal trekken. Door je kennis op dat moment ben jij de uitverkorene voor de implementatie van een nieuwe tool. Van belang is dat je - naast een sterk procesinzicht - het bedrijf juist en van A tot Z begeleidt. In dit verhaal is geen ruimte voor "opgave" in het midden van het project. Communicatie over wat je aan het doen bent én hoe, is enorm van belang. De impact qua verandering voor het vaste team kan aanzienlijk zijn, waardoor je ook het nodige change management aan de dag moet leggen. 

Sterke toename van de werkdruk. 

Vooraleer een bedrijf inziet dat het nodig is om iemand extra in te zetten, is het huidige team vaak al verdronken in het vele werk. je werd dus liever gisteren aangesteld dan vandaag. Zo kan het zijn dat je terechtkomt in een vermoeid team, waar mogelijks ook een gespannen sfeer hangt. Van belang is dat je als consultant het hoofd koel houdt, vooruitkijkt en er in vliegt. Een go-with-the-flow mentaliteit laat je beter thuis. Je bent kristisch, objectief en hebt kennis van zaken. 

Klinkt als iets voor jou?