3 redenen om te investeren in bijscholingen
“Wij zoeken een boekhouder met gevoel voor humor die technisch een volledige boekhouding van A tot Z kan trekken, die ook nog de people skills heeft om een team aan te sturen en die dankzij zijn of haar vlotte babbel de boodschap ook helder overgebracht krijgt bij de collega’s en de non-financials. Uitgebreide kennis van SAP is een must en …”
Overdreven? Wij merken alleszins van niet…
De gemiddelde jobdescription die we bij ufinity ontvangen, ziet er minstens zo uitgebreid uit. Wat voornamelijk opvalt, is hoe de combinatie tussen technische expertise en communicatieve vaardigheden aan belang heeft gewonnen. Maar in plaats van op zoek te gaan naar dat schaap met zeven poten, waarom niet inzetten op een efficient opleidingsbeleid?
1. Gemotiveerde werknemers
Enerzijds zorgt het ervoor dat je een bepaald type werknemers aantrekt: werknemers die willen bijleren, willen groeien en ondernemerschap in zich hebben. Ze zijn vaak ook gemotiveerd om op lange termijn voor jouw onderneming te willen werken, net omdat ze zicht hebben op een uitgestippeld groeiproces.
2. Zelfzekere werknemers
Neem nu opnieuw ons voorbeeld uit de inleiding. Stel je hebt een geweldige boekhouder A-Z die de juiste technische kennis heeft, maar die het ontbreekt aan people skills. Met uitzicht op de juiste bijscholingsmogelijkheden rond zelfontplooiing, sociale vaardigheden en communicatieve skills, kunnen bepaalde barrières zienderogen vervagen.
3. Dankbare werknemers
Werknemers zijn zich ook bewust van de investering die je als werkgever doet door in opleidingen te voorzien. Bijscholingen zijn niet gratis, dat is een feit, maar doordat je in hem of haar wilt investeren, voelen ze dat je als werknemer in hem of haar gelooft. De werknemer voelt zijn of haar “zwaktes” verminderen en gaat daardoor ook sneller de geleerde zaken omzetten in praktijk.
Bijscholingen: investering of kost?
Investeren in bijscholingen kan aanvoelen als een enorme kost. Enerzijds is er het kostenplaatje van de bijscholing an sich, en anderzijds is de werknemer op het moment van de bijscholing ook niet inzetbaar op de werkvloer. Neemt niet weg dat wij het zien liever zien als een investering. Een gemotiveerde, zelfzekere én dankbare werknemer is er ons inziens namelijk twee, of misschien zelfs drie waard.
Welke skills ontbreken er nog op jouw financiële afdeling? Of welke talenten mogen extra in de verf gezet worden?