5 tips | Blink uit op je volgende sollicitatiegesprek

Nieuws

Sommige topsporters blinken uit op trainingen, maar falen op wedstrijden.” Hetzelfde geldt, jammer genoeg, voor veel kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek. De vele tips die beschikbaar zijn op het net blijken moeilijk om te zetten in de praktijk. Maar, geen zorgen, met ufinity bundelden we onze jarenlange expertise samen in deze blog met 5 handige tips. Veel succes!

Wat is een goed sollicitatiegesprek?

Neem de volledige vacature onder de loep en vergelijk alles met jouw ervaringen. Begin niet over je ervaring vanaf de jaren ’90 tot nu. Iedereen kan je cv lezen. Maak je ervaringen tastbaar en pas ze toe op de vacature. Misschien is die ene functie als AP accountant niet belangrijk voor de analytische functie waarvoor je solliciteert. Vindt het bedrijf kennis van fiscaliteit een plus, en heb je deze kennis opgedaan tijdens je carrière als AP accountant? Uit dat dan.

De leidraad moet steeds zijn: hou het beknopt en relevant voor de functie. Als de vacature kennis van het Engels of Frans vermeldt, oefen je sollicitatiegesprek dan ook in die talen. De kans is groot dat de recruiter midden in het gesprek overschakelt naar een van die talen.

1. Maak je kennis concreet

Beantwoord gesloten vragen niet enkel met ”ja” of “nee”. Peilt de recruiter naar ervaringen die je niet hebt, zoek dan raakpunten met de ervaringen die je wél hebt. Leg de raakpunten kort uit en op die manier ontstaat er een dialoog. Zeggen dat je goed bent in Excel geeft een recruiter weinig informatie. Dat kan wel duizend betekenissen hebben. Als je zegt dat iedereen jou de pivot tables liet maken bij je vorige job, maar dat macro’s niet volledig je ding zijn, dan weet je gesprekspartner meteen wat hij aan jou heeft.

2. Stel vragen

De hiring manager van het bedrijf zal de leiding nemen in het gesprek, maar dat wil niet zeggen dat je zelf geen inbreng mag hebben. Ga verder dan het vragenuurtje en streef naar een dialoog. Het heet nog steeds een sollicitatiegesprek. Vergelijk het met een gesprek met een vriend. Daarin ga je ook verder dan louter antwoorden op zijn vragen.

Stel dat je contactpersoon vraagt hoe je iets in je vorige functie hebt aangepakt. Leg dat concreet uit en vraag vervolgens “Hoe gebeurt dat hier?” Zo toon je interesse in de materie, het bedrijf en de functie. Je gesprekspartner zal het zeker appreciëren.

Op het einde van het gesprek hoef je bijgevolg niet per se vragen te stellen. Je zal merken dat je alle antwoorden al hebt gekregen tijdens het gesprek.

3. Wees eerlijk

Of een sociaal wenselijk antwoord geven een goed idee is? In het begin lijkt het wellicht van wel. Maar op lange termijn, is niemand er mee gebaat. Durf je verwachtingen – en vooral je ambities – daarom ook uit te spreken. Ga er niet van uit dat je gesprekspartner je gedachten wel zal kunnen lezen.

Uit onderzoek is gebleken dat 1/2 van de werknemers tijdens zijn of haar eerste jaar bij een niewe werkgever al op zoek gaat naar iets nieuws (Kazi©). De oorzaak? Verwachtingen die niet ingelost worden. Alles start dus bij jou, door open te zijn over jouw verwachtingen bij een specifieke vacature en ook in het algemeen naar een werkgever toe.

Vraagt de vacature naar een vaardigheid waar je minder goed in bent? Durf ook die kwesties aan te raken. Toon aan dat je wilt leren en dat je zelfinzicht hebt. Haal concrete anekdotes aan waarin je van nul met iets moest starten en wat uiteindelijk een succesverhaal werd, op een efficiënte manier.

4. Praat over je hobby

Je gaat naar een sollicitatiegesprek, maar dat wilt niet zeggen dat je het niet over je vrije tijd kan hebben. Die bezigheden vertellen veel over wie je als persoon, je interesses en welke rol je opneemt in een team. Enkele voorbeelden.

  • Ben je een bloemschikker? Dan toon je aan dat je geduldig bent, precies te werk gaat en een creatieveling bent.
  • Begeleid je zomerkampen? Dan ben jij misschien wel de geduldige teamplayer die of het leidersfiguur dat men zoekt.
  • Ben je diepzeeduiker? Dan toon je aan dat je een echte durver bent die berekende risico’s neemt.

Bepaal vooraf goed welke voordelen de bezigheden tijdens je vrije tijd kunnen hebben voor je toekomstige job. Te topkandidaat die je bent bestaat nu eenmaal niet enkel uit de werknemer die men tijdens de werkuren ziet, maar ook uit de persoon die je daarbuiten bent.

5. Non-verbale communicatie en kledij

Een stevige handdruk, je gesprekspartner(s) in de ogen kijken, je armen niet gekruist houden en je handen boven tafel houden. Het klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten. Wat weinig mensen beseffen, is dat je met je houding betrokkenheid en zelfs proactiviteit kan tonen. Buig wat voorover en zak niet weg in je stoel. Een tip om in deze houding te blijven: gebruik pen en papier. Je moet je voorbereiding helemaal niet vanbuiten leren, je kan ze gewoon meenemen. Zo heb je een houvast en wanneer je gesprekspartner over het bedrijf en doelstellingen vertelt, kan je ze gewoon opschrijven. Niet iedereen heeft een olifantengeheugen en als je deze zaken opschrijft, toon je gemeende interesse en nieuwsgierigheid.

Ook je kledij kan een rol spelen. Underdressed op gesprek komen, is een spijtige zaak. Overdressed is minder erg. Welke kledij gepast is, hangt van sector en functie af. Als je met een selectiepartner zoals ufinity werkt, vraag dan wat de dress code is. Zo ben je voorbereid en maak je een goede indruk.

Hopelijk helpen deze tips je schitteren tijdens je volgende gesprek! Is er iets onduidelijk of heb je goesting naar meer? Neem dan gerust contact met me op en we begeleiden je graag naar een spot-on sollicitatiegesprek.

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen