8 tips | Schrijf (finance) vacatures als nooit tevoren

Nieuws

Een vacature is vaak het eerste moment waarop kandidaten met jouw openstaande functie en/of bedrijf in aanraking komen. Omdat we bij Ufinity middenin de financiële rekruteringswereld staan, geven we je graag 8 vacaturetips mee die wij dagdagelijks gebruiken.

8 tips voor het schrijven van een (finance) vacature

1. Clear…at first sight

Start met een helder en herkenbare titel, die precies weergeeft wat de functie juist inhoudt. Aangezien er in finance heel wat verschillende benamingen en functies zijn, geef je best de specifieke financiële sector of locatie mee. Zodat het voor de lezer meteen duidelijk is
waar(voor) hij of zij solliciteert.

Tip: Gebruik Google Trends om dé functietitels te vinden waarop kandidaten zoeken. Zo kom je onder andere te weten of sollicitanten de voorkeur geven aan de titel Accountant of Boekhouder.

Vacature schrijven

2. Trek de aandacht van de kandidaat

In de vacature zelf start je best met een Elevator Pitch…Ik hoor je al denken: Een wat?

Een korte alinea om de financial te prikkelen om verder te lezen. Hoewel het niet de bedoeling is dat je hier alle positieve punten van de vacature gaat opsommen, is het wel belangrijk dat je meteen de aandacht van de lezer trekt. Dit kan bijvoorbeeld door door de sterktes van de opdrachtgever te beschrijven, de (financiële) functie toe te lichten en/of de regio mee te geven.

3. Een waslijst aan functie-eisen is not done

Als er iets is waar kandidaten voor afhaken dan is het wel een ontzettend lange lijst aan functie-eisen en skills waarover de kandidaat moet beschikken. Probeer daarom een onderscheid te maken tussen must-haves (bv. kennis van SAP) en nice-to-haves (bv. ervaring in de bouwsector). De nice-to-haves kan je dan weer later afstemmen in verdere sollicitatiegesprekken.

Ons advies: Zorg ervoor dat de functie-eisen nooit langer zijn dan het vacatureaanbod.

4. Functieomschrijving? Wees concreet!

Zoals eerder vermeld, heb je in de finance wereld oneindig veel termen en functies die door iedereen ook nog eens anders geïnterpreteerd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je bij de functieomschrijving best zo concreet mogelijk bent.  Stel jezelf de vraag: Hoe ziet een normale werkdag eruit voor die specifieke financiële functie? Wat valt er binnen het takenpakket van deze functie?

Bovendien is het belangrijk dat je niet té veel vakjargon gebruikt. Dit laatste kan bijvoorbeeld afschrikken als je junior profielen aanspreekt.

5. What’s in it for them?

Het verloningspakket is en blijft een moeilijk gegeven bij vacatures. Wat je daarom best niet vergeet is:

  • Vermeld eerst de concrete voordelen (cafetariaplan, verzekering(en), bedrijfswagen, tankkaart, …)
  • Pak nadien uit met minder voor de hand liggende sterktes (thuiswerk, kantoorruimte(n), work-life, afterworks, …)
  • Roep eventueel een referralprogramma in het leven en licht dit nadien kort toe

6. Zet je bedrijf in de kijker

…maar probeer dit kort en bondig te doen! Zo raden we je aan om een beknopte bedrijfsvideo of beschrijving toe te voegen die de vacature niet onnodig lang maakt en in één oogopslag weergeeft waar je bedrijf voor staat.

7. Solliciteer hier

Zorg dat solliciteren kinderspel is op elk toestel. Een kandidaat die té lang moet zoeken naar een sollicitatieknop of waarvoor het niet duidelijk is waar hij of zij kan solliciteren, zal sneller geneigd zijn om af te haken.

Tip: Doe de test op verschillende toestellen en probeer zelf eens te solliciteren op een bepaalde vacature.

8. What's next?

Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het uitschrijven van (financiële) vacatures is de stappen die volgen na een sollicitatie. Zo raden we je aan om het volledige sollicitatieproces vooraf met de kandidaat te delen of te visualiseren, zodat hij of zij op de hoogte is van wat er volgt.

Hopelijk helpen deze tips je bij het uitschrijven van je volgende (financiële) vacatures! Is er iets onduidelijk of heb je goesting naar meer? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van andere updates? Hou dan zeker onze Finsights in de gaten voor een volgende blog, schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze tweemaandelijkse nieuwsbrief!

Volg ons op LinkedIn

Of volg ons op Linkedin