Hé boekhouder, waar zit je nu?

Nieuws

Jij, als boekhouder, bent gegeerd. Zoveel is duidelijk. Je beschikt over competenties die anderen niet hebben. Meer dan eens word je aangesproken voor een nieuwe job, maar tegelijk ben je voor vele bedrijven gewoonweg onvindbaar. 

De job van boekhouder is al vele jaren een knelpuntberoep. In de lijst van 2020, uitgegeven door VDAB, stond de boekhouder opnieuw bovenaan. Daarnaast laten de onderwijsinstellingen ook weten dat het aantal afgestudeerden in de Bachelor Accounting & Fiscaliteit ieder jaar daalt. Op de jobbeurzen die we met Ufinity bezoeken, spreken we met laatstejaarsstudenten in Bachelors en Masters. Beide groepen blijken weinig feeling te hebben met het vak ‘boekhouden’.

boekhouder

De vraag die we stellen aan de studenden Economie/Accountancy van vandaag, is simpel: “Wat spreekt pasafgestudeerde boekhouders, en bij uitbreiding juniors, wél aan?” De belangrijkste antwoorden, zijn:

  • Kunnen werken binnen een veranderlijke of projectmatige omgeving, waarbij afwisseling centraal staat;
  • Veel afgestudeerden verkiezen een functie als ‘Project Consultant‘, om bij verschillende bedrijven ervaring binnen hun domein op te doen.
  • Ook willen ze ‘kunnen blijven leren‘. Het idee om vastgezet te worden en/of zich eenzijdig te ontwikkelen, schrikt hen af.
  • The Big4 en meer specifiek de tak Audit blijft voor velen een sterke en waardevolle springplank.

De antwoorden hierboven doen ons vermoeden dat het al bij de basis misloopt. Als je naast bovenstaande antwoorden de “klassiek” voorgestelde functie van Boekhouder zet, voel je meteen dat ze haaks tegenover elkaar staan.

Boekhouder als sleutelfiguur binnen een organisatie

De functie van boekhouder omvat een sleutelrol binnen iedere organisatie. Helaas wordt dat niet altijd zo erkend. Vaak worden boekhouders aanzien als té strikt en weinig flexibel. Qua persoonlijkheid worden boekhouders doorsnee genomen niet beschouwd als tabledancers.

Aan de andere kant van de tafel, worden de Business Controllers, Analisten en collega’s uit Corporate Finance aanzien als ‘hip’ en ‘stoer’. Velen onder hen zijn eerder wel de tabledancers, hoewel dat geen must hoeft te zijn. Maar op het einde van de rit zouden zij geen job hebben als de boekhouding hen geen cijfers zou doorgeven.

Conclusie: zonder goede boekhouder, geraakt eender welk bedrijf niet vooruit.

Maar ook kritisch blijven

Uiteraard is het fijn voor iemand die in de boekhouding aan slag wilt om zo gegeerd te zijn. Anderzijds is té hard verwend worden ook niet gezond. Kritisch zaken in vraag stellen voor jezelf is dus geen overbodige luxe. Jij, als boekhouder, moet je optimaal kunnen ontplooien binnen het team én binnen de organisatie waarvoor je werkt. Om de aantrekkingskracht tussen jou en je werkgever te vergroten, moet dus onder meer de inhoud van je functie uitdagend zijn en blijven. Vanuit Ufinity merken we dat het daar vaak spaak loopt.

Op zoek naar een nieuwe jobomschrijving

Terwijl taken zoals het inboeken van facturen, scannen, facturen matchen, etc. intussen een verouderde invulling van de job als boekhouder omvatten, hebben bedrijven dat niet altijd door.

De nieuwe rol van boekhouder is veel meer gericht op een combinatie van veelzijdige taken én ownership. Enkele voorbeelden zijn: controle van de input, reconciliaties, afschrijvingen, provisies, Intrastat, btw, contacten met de business voor autorisaties, maandafsluiting, jaarrekeningen en eventueel (als groeitraject) de pure financiële rapportering.

Toegegeven, voor vele bedrijven is dat nog steeds niet evident. Vaak is er een strikt systeem van compliances waarbij een Segregation of Duties geldt. Andere bedrijven beschikken nog over verouderde systemen waarbij automatisatie niet meteen aan de orde is. Toch merken we dat de bewustwording daarrond groot is en de wil om te evolueren ook steeds luider hardop wordt uitgesproken.

'Is dit het nu?'

Als je bij deze vraag meer denkt aan het thuisfront dan aan je professionele carrière, dan zijn wij helaas niet het juiste kanaal 😉 Moet je daarentegen vaak denken aan je huidige job, lees dan vooral verder.

Weet je dat je goed bent in je vak, maar knaagt er ergens iets? Heb je het gevoel dat je sinds enige tijd, mede door de Covidsituatie, op jobinhoudelijk vlak meer op je honger blijft zitten? Of merk je dat nu alle extra’s, met onder meer je collega’s, wegvallen door homeoffice, je moeilijker gemotiveerd geraakt om aan de werkdag te beginnen?

Zonder stereotypes te willen gebruiken, staan Boekhouders bekend als loyale en standvastige medewerkers met een stabiele loopbaan. Zomaar van job veranderen voor de eerste de beste alternatieve boekhoudfunctie, zou dus minder in hun aard liggen. Tenzij er natuurlijk meer is dan enkel de functie an sich.

Verschillende scenario's

  • Stel… je werkt al enige jaren als Dossierbeheerder bij een Fiduciaire en je wil graag weten hoe het zou zijn om voor een bedrijf (middelgroot – groot) te werken. Wel, ga dan eens op zoek naar antwoorden op die vraag “hoe zou het zijn als”. Ga daarom doordacht op zoek en laat je informeren door specialisten.
  • Stel… je werkt al enige tijd als Boekhouder voor een mooi en stabiel bedrijf. Je kent de knepen van je vak en het afsluitproces binnen die organisatie heb je ondertussen al meermaals doorstaan. Je hunkert naar nieuwigheden, eventueel werken voor een internationale organisatie of net liever dicht bij huis. Het manueel werk begint wat tegen te steken en je wilt gewoon eens weten hoe het er elders aan toe gaat als Boekhouder. Ook daar is natuurlijk niets mis mee. Maar opnieuw: laat je informeren en scheid voor jezelf goed het kaf van het koren.

Een objectief luisterend oor

Onze goede raad? Kom (voor één keer) UIT uw kot 😉 Dat hoeft zelfs niet letterlijk te zijn, ook via digitale weg kunnen we met elkaar in gesprek gaan. Weet ook dat ‘in gesprek gaan’, niet hetzelfde is als ergens anders tekenen en vertrekken. Nee, als boekhouder ben je per definitie een genie in het bekomen van correcte informatie. Dan lijkt het ons alvast logisch dat je dat ook doet bij een eventuele zoektocht naar een nieuwe opportuniteit in je carrière.

Wie weet besef je na je intense zoektocht, of na het lezen van dit artikel, dat je echt goed zit waar je nu zit. Dan besef je net des te meer wat je nu hebt bij je huidige werkgever, dus zien we dat graag als een win-win-situatie.

Dus... boekhouder, waar zit je nu?

Of beter: in welke fase van je boekhoudcarrière zit je? Sta je open om eens te sparren over de verschillende opties binnen je huidige werkgever? Of de verschillende opties daarbuiten?

Laat dan zeker van je horen. We luisteren graag.