Jonas | Senior Project Consultant in de kijker

Nieuws

Maak kennis met Jonas: een goedlachse financieel data analist, bekend met BI, functionele analyse, corporate finance, controlling en accounting. Zijn loopbaan is hij gestart als doctoraatsstudent, om vervolgens bij Deloitte aan de slag te gaan en uiteindelijk zelfstandige te worden. Intussen is hij al enkele jaren aan de slag als interim manager en tekende hij een tijdje geleden een contract van onbepaalde duur bij Ufinity.

We vroegen Jonas om zijn pad als finance consultant toe te lichten. We stelden hem de vraag welke kenmerken iemand die in consulting wilt starten volgens hem nodig heeft.

Daar had hij een helder antwoord voor klaar: “Ik denk dat je als consultant vooral in staat moet zijn om heel snel informatie op te nemen en te structureren. Bij ieder project of in iedere nieuwe omgeving, begin je eigenlijk vanaf nul. Mijn doel is steeds om me op zo kort mogelijke tijd zodanig in te werken dat ik een meerwaarde ben in plaats van iemand die alleen maar vragen stelt en zo een blok aan het been van de klant wordt.”

“Voor mij draait consulting rond informatiestromen ontdekken, opslorpen en structureren, zodat je zo snel mogelijk tot een helder overzicht komt, prioriteiten kan stellen en zaken kan aanpakken. Daarnaast vind ik het erg fijn om met mensen in contact te komen. Want door met mensen te spreken, doe je gewoon veel meer inspiratie op.”

Achter de schermen: verschillende projecten, bedrijven en systemen

Jaguar Landrover

Jonas startte zijn eerste project bij Jaguar Landrover. Als cost controller bestond zijn takenpakket er uit om de onkostennota’s die binnenkwamen via Expenditure (nu Rydoo) te controleren. Verder stond hij in voor algemene financiële analyse.

Daar was het vooral de sector die het project boeiend maakte. “In de autobusiness hebben kortingen een centrale rol. Die kortingen worden uitbetaald aan garages en omdat het natuurlijk om veel geld gaat, is dat een proces waar veel controle op nodig is. De nood aan een sterkere doorontwikkeling van de bestaande IT-software werd dan ook groter”, licht Jonas toe.

Op dat moment werd er namelijk gebruik gemaakt van een Benelux-systeem, terwijl Jaguar Landrover een wereldorganisatie is. Daar moest dus iets aan gedaan worden. “Zo evolueerde mijn rol in de richting van functioneel analist. We werkten een tailor-made systeem uit binnen Salesforce. Het was een IT-project op enorm grote schaal binnen Jaguar Landrover, echt iets unieks op dat moment.”

“Toen ik merkte dat het systeem op punt stond, heb ik nog voor ondersteuning op de salesafdeling gezorgd. Daar groeide de noodzaak om een rapportering op te zetten. De manuele Excels die daar bestonden, heb ik via macro’s geautomatiseerd. Het was een hele uitdaging, want ik leerde letterlijk on-the-job macro’s schrijven, maar zo heb ik het het liefst.”

FNG

“Binnen mijn project bij modegroep FNG, startte ik als business controller. Ik werkte mee aan een nieuw budgetteringsproces, ontwierp Power-BI rapporten en verzorgde de datavoorbereiding en de ontwikkeling van dataflows in Alteryx. Een fantastisch programma, trouwens.”

“Daarna werd ik head of controlling, voor FNG België. Daar stond ik in voor de uitwerking van een vierjarenbusinessplan en behoorde ook ad hoc BI rapportering tot mijn takenpakket.”

IMEC

Sinds september van vorig jaar is Jonas aan de slag als finance expert bij IMEC. “IMEC is echt iets helemaal anders. Zeker als je gewend bent om binnen een corporate of een gewoon bedrijf te werken. Dat heeft voornamelijk te maken met hun manier van financiering.”

“Eerst zorgde ik ervoor dat er een stuk manueel werk en achterstanden werden weggewerkt in Excel en dat het planningproces in kaart werd gebracht en verbeterd. Mijn rol is het best te omschrijven als project management, gecombineerd met een beetje IT, met name development en implementatie.”

“Daarnaast werk ik bij IMEC voor de derde keer op rij met SAP en je zou denken ‘nu heb ik het toch wel gezien’. Maar nee, zij gebruiken het programma weer op een totaal andere manier.”

De job van project consultant

Bijleren & ontdekken

Voor Jonas staat het luik ‘bijleren’ centraal in een job als consultant. En bij uitbreiding het liefst ‘versneld continu bijleren’. Het tempo waarop hij bijleert, wijdt hij voor het grootste deel aan de job van consultant. “Als ik vast in dienst zou zijn, zou ik misschien nog wel bijleren, maar zeker niet aan hetzelfde tempo als nu, in de rol van consultant.”

“Ik heb de gewoonte om – als men mij vraagt om iets te doen – meteen te zeggen ‘oké, is goed, dat gaat lukken’, terwijl ik dan besef dat ik ja zei op iets dat ik eigenlijk nog nooit gedaan heb. In mijn geval is dat echt de aard van het beestje. Die uitdaging, dat ontdekken en bijleren zijn echt specifiek de zaken waar ik naar op zoek ga in een project. Als ik op voorhand perfect weet hoe ik iets moet doen, dan ga ik me vervelen.”

Tools & systemen

“Wat me ook echt aanspreekt in de finance wereld, is het aanbod aan tools dat beschikbaar is. Dat is gigantisch groot, maar als je door verschillende projecten met verschillende tools in aanraking komt, ga je na een tijd alles aan elkaar kunnen beginnen linken. En zo kan je dan tot een soort ‘ultiem systeem’ komen, een soort ‘finance droom’.”

Klaar voor de toekomst

“Op dit moment heb ik een contract van onbepaalde duur bij Ufinity. Uiteindelijk een logische stap, want we werken nu al een paar jaar samen en dat is altijd een goede samenwerking geweest. Dus ja, ik ben blij om interim manager bij Ufinity te zijn, heb momenteel een uitdagend project bij IMEC en kijk uit naar nog veel interessante projecten in de toekomst.”

Ben je benieuwd naar onze beschikbare finance consultants? Klik op de link, of neem contact op met Ine of Lien.

Ben je zelf consultant en op zoek naar een nieuw project? Ook daar helpen we je graag mee verder! Neem zeker een kijkje op ons jobboard, of neem contact op met onze business managers.

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen