De 6 eigenschappen van een (finance) consultant

Nieuws

“Dé perfecte project consultant” bestaat niet en ook elk type project is verschillend. En toch heeft elke project iemand nodig met een aantal inherent aanwezige eigenschappen. Zie jij een carrière als (finance) project consultant wel zitten? Dan zijn de volgende zes eigenschappen onontbeerlijk.

  • Je hebt kennis van zaken binnen het domein waar naar gevraagd wordt.
  • Communicatief sterk is hoe je jezelf kan omschrijven. Je kan zaken op een eenvoudige manier overbrengen en uitleggen. Als je zaken blijft uitleggen op een technische manier die vooral voor jou begrijpbaar is, gaat niemand je kunnen volgen en ga je bijvoorbeeld geen verandering kunnen doorvoeren.
  • Analytisch zijn is jouw sterkte. Op ieder moment kan je een helikopterview schetsen zodat ook je omgeving terug mee is met wat iedereen juist aan het doen is.
  • Flexibel, zowel qua taken, qua afstand, qua uren… Als consultant is het meestal niet aan de orde om als laatste toe te komen op kantoor en als eerste te stoppen. Het gaat niet louter over het aantal uren dat je aan het werk bent, maar wel over betrokkenheid en het opleveren van meerwaarde.
  • Je bent een meerwaarde. Analyseer voor jezelf hoe je een meerwaarde kan zijn voor ieder project, alvorens je met een project van start gaat.
  • Je kan om met verandering, maar tegelijkertijd ook met stabiliteit en continuïteit.

Herkenbare eigenschappen én actief op de financiële afdeling? Dan is een job als (finance) project consultant misschien wel iets voor jou?