Evy | Van allereerste ufinitYoungster tot junior finance consultant

Nieuws

We schrijven 16 juli 2018: Evy start als allereerste ufinitYoungster bij Ufinity. Het traineeship dat pasafgestudeerden de kans geeft uit te groeien naar de rol van finance consultant, bleek haar op het lijf geschreven. Een jobbeurs, enkele boeiende gesprekken en een handtekening later kon het avontuur dat intussen drie jaar duurt beginnen. Hoog tijd dus voor een terugblik!

Evy pasfoto

“Ik leerde Ufinity kennen via de jobbeurs bij ons op de universiteit. Er waren heel wat bedrijven aanwezig, waarvan er veel audit en consultancy aanboden. Toch vond ik Ufinity er uit springen met hun uniek traineeship, de ufinitYoungsters. Nu, na drie jaar, heb ik het gevoel dat ik al heel veel van finance heb kunnen zien en ik denk dat dat niet gebeurd zou zijn als ik ergens intern in dienst zou zijn gegaan.”

Waarom Evy koos voor het ufinitYoungster-traineeship

“Het is een uniek traject waarbij je gaandeweg kan ontdekken wat je interesseert en ligt op finance vlak. Je komt in een relatief korte tijdspanne in contact met meerdere aspecten van finance. Het geeft je een idee van hoe het er op verschillende afdelingen zoals boekhouding, controlling en treasury in de praktijk aan toegaat.”

“Daarnaast is het Youngstertraject ook aangepast aan wat jouw interesses en wensen zijn. Samen met het unieke traject, was het ook de persoonlijke aanpak van Ufinity die mij deed besluiten om er voor te gaan. De collega’s van Ufinity vroegen me wat mij lag, waar ik naartoe wilde en er werd een heel realistisch beeld neergezet van de job als consultant, met de voor- en nadelen ervan.”

Hoe Evy de job als junior project consultant ervaart

De voordelen van consultancy

“De job van consultant spreekt me aan omdat je op korte tijd veel kan bijleren. Je komt in contact met verschillende bedrijven, systemen en werkwijzen. Je kan gaandeweg ontdekken wat je wil doen en jezelf ontwikkelen, zonder dat je gebonden bent aan het bedrijf an sich. En ondertussen leer je ook veel mensen kennen, waardoor je jouw netwerk uitbreidt.”

De nadelen van consultancy

“Als je het einde van een project voelt naderen, is er soms onzekerheid over wat jouw volgende project zal zijn en waar je terecht zal komen. Daarnaast is het niet per se zo dat je een buitenstaander bent bij een bedrijf, maar het is toch anders dan wanneer je ergens intern aan de slag bent. Je hoort er niet altijd voor 100% bij, terwijl je wel heel erg fijne collega’s kan hebben.”

Haar projecten tot nu toe

“Tot nu toe bestond mijn takenpakket voornamelijk uit boekhouding van A tot Z. De ene keer ging het om een zwangerschapsvervanging, de andere keer verging ik iemand die ontslag had genomen of kwam ik helpen om de werkdruk te verlagen. Eén keer deed ik een heel ander project, waarbij ik meer ging analyseren wat er goed en fout liep in facturatieprocessen van de klant en hielp ik bij het rechtzetten van die tweede categorie.”

“Een tijdje geleden kon ik voor een eerste keer proeven van controlling. Wat ik daar interessant aan vond, was dat je verder kon gaan dan het voorbereidende werk. Niet enkel bijvoorbeeld facturen inboeken, betalingen klaarzetten en belastingaangiftes doen, maar ook gaan nadenken over wat we nu eigenlijk gedaan hebben, wat het resultaat daarvan is en wat er anders of beter zou kunnen. Ook had ik veel sociaal contact, dankzij de gesprekken met de managing partners van de bedrijven waarvoor we de boekhouding voerden.”

Evy

Hoe Evy is gegroeid in haar rol als consultant

“In elk project dat ik deed, heb ik wat meer over mezelf geleerd en hoewel er soms ook iets moeilijkere momenten waren en het niet altijd vanzelf ging ben ik tevreden met het traject dat ik doorlopen heb. Gaandeweg krijg je de bevestiging dat je een meerwaarde kan betekenen voor een bedrijf.”

“Ik heb ook geleerd om met veel verschillende persoonlijkheden om te gaan en me sneller aan te passen aan nieuwe situaties. Gaandeweg ging ik meer voor mezelf op komen en ben ik gegroeid van een ietwat onwennig naar een vlotter persoon.”

Evy’s tip voor beginnende consultants

“Praat met andere consultants over hoe zij de job ervaren, welk soort projecten zij doen en hoe zij de zaken aanpakken. Probeer ook alle informatie die je krijgt, zeker in het begin, goed bij te houden en te structuren, zodat je er naar kan teruggrijpen. Ikzelf hou die informatie voor mijn verschillende projecten bij in OneNote. Zo vermijd ik dat ik bijvoorbeeld vijf keer dezelfde vraag moet stellen.”

Het ideale volgende project voor Evy

“Als ik volledig zelf kan kiezen, zou ik eerst en vooral graag verder gaan in controlling en dat liefst in een omgeving of een sector die ik nog niet ken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een productieomgeving om daar echt het volledige verhaal te leren kennen en begrijpen. Daarnaast werkte ik tot nu toe vooral met Navision en SAP, maar zou ik ook graag nog met andere systemen leren werken.”

“Uiteindelijk hoop ik om echt richting een expertise te kunnen werken. Tot nu toe leerde ik vooral in de breedte bij en nu kijk ik er naar uit om meer in de diepte te gaan. En als ik dan tóch mag kiezen, doe ik dat het liefst in een productie-omgeving in de Noorderkempen ;-)”

Ook zin gekregen in een job als consultant?

Dan vertelt onze collega Lien jou daar heel graag meer over. We zijn namelijk steeds op zoek naar extra collega’s zoals Evy. Dat kan als pasafgestudeerde, door te starten in ons ufinitYoungster-traject; of als junior, medior of senior consultant, zowel via een vast contract bij Ufinity of als freelancer met jouw eigen vennootschap.

Je kan Lien bereiken via de contactgegevens rechts. Tot binnenkort?

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen