Je cv: hoe maak ik deze overzichtelijk en persoonlijk?

Nieuws
cv checklist

Voor we van start gaan: wat is een cv eigenlijk? De afkorting cv staat voor “curriculum vitae”, wat niet minder betekent dan ‘levensloop’. Samengevat zijn dat je diploma’s, je werkervaring en persoonlijke informatie.

Een cv wordt vaak snel diagonaal gelezen en moet dus in één oogopslag een overzicht geven. Om op te vallen in de massa, moet je cv er uit springen, maar wat is daar voor nodig? Wij hebben voor jou een checklist opgemaakt zodat je helemaal klaargestoomd bent voor jouw droomjob. Lees maar.

1. De inhoud van jouw cv

Vermeld bovenaan jouw persoonlijke gegevens, zoals naam, leeftijd, adres, rijbewijs. Vervolgens kan je jouw opleidingen en werkervaring in aparte rubrieken vermelden met enkel relevante vaardigheden. Daarnaast zijn ook taalkennis, in verbale en schriftelijke vorm, en hobby’s het vermelden waard.

Enkele extra’s die je kan toevoegen zijn: behaalde certificaten of cursussen en jouw karaktereigenschappen. Hanteer ter inspiratie bijvoorbeeld het Big Five Model.

2. Een logische opbouw

Gebruik categorieën om je cv op te bouwen. Denk daarbij aan: persoonlijkheid, vaardigheden, werkervaring, opleidingen, certificaten/cursussen, hobby’s, karaktereigenschappen, talenkennis, … Zet jouw skills of belangrijke werkervaring in de kijker!

Gebruik een logische opbouw. Je hobby’s vermeld je bijvoorbeeld eerder onderaan, je werkervaring en skills komen bovenaan te staan. Zet je meest recente werkervaring en opleiding bovenaan en begin met de recente jaren. Beperk je liefst tot één pagina.

3. Een aantrekkelijk cv

  • Gebruik opvallende kleuren, maar maak er geen kleurboek van.
  • Het lettertype hoort duidelijk en leesbaar te zijn.
  • Gebruik titels en ondertitels om het overzicht te bewaren.
  • Voeg een foto toe die vrolijk en professioneel oogt.
  • Gebruik witmarges die een structuur en opdeling aangeven.

4. Maak je cv persoonlijk

Niet alleen de medewerkers kunnen een gevoel van isolatie ervaren, ook leidinggevenden krijgen er mee te maken. “Op traditionele werkplekken kan de leidinggevende van het team regelmatig gesprekken met andere bedrijfsleiders voeren over strategie en de bedrijfsplanning op lange termijn. Ook op traditionele werkplekken kan de leidinggevende van het team dagelijks zien hoe zaken werken.”

Selecteer hobby’s die iets meer vertellen over je persoonlijkheid en die relevant zijn voor de job. Vermijd minder interessant of passief tijdverdrijf en beperk je tot maximaal vijf hobby’s. Ben je visueel ingesteld? Toon dat dan bijvoorbeeld door gebruik te maken van pictogrammen of foto’s bij je hobby’s.

Gebruik bovenaan je cv naast je foto een leuke quote die je typeert of probeer in een drie- à viertal regels de essentie van jouw profiel vast te leggen: enkele woorden die jouw beschrijven. Denk aan “Wie ben je? Wat doe je? Wat drijft je?”.

5. Comprimeer je cv

Giet het in .pdf-formaat zodat alles op zijn plaats blijft en verklein die door middel van een website die je PDF kan comprimeren, zoals Smallpdf.

Een checklist geeft je een rode draad en een houvast in je cv. Er zijn duizenden elementen die je kan benoemen op je cv en hierdoor verlies je weleens het overzicht. De sleutel tot succes? Blijf consequent en relevant!

P.S. Wil je graag weten wat de do’s en absolute don’ts zijn in een cv? Lees dan zeker ook onze aansluitende blog hierover. Ben je geïnteresseerd in andere blogs? Bekijk dan zeker ons Finsights pagina!

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen