“I hate my job”

Nieuws

Een van de meest gegooglede zinnen van de afgelopen jaren is “I hate my job”. Met ufinity willen we daar met 3 tips voor eens en voor altijd komaf mee maken. 

1. Leer jezelf kennen: stel vragen aan jezelf

In een eerste fase is het van belang om een aantal zaken in vraag te stellen en om die te gaan toetsen aan je huidige werkomgeving.

Mijn sterktes: Wat zijn mijn professionele vaardigheden? Waar ligt mijn groeipotentieel? Op welke leercurve heb ik zicht?

Mijn wensen: Wat zijn mijn doelen? Wat wil ik bereiken in mijn carrière?  mijn drijfveren? mijn waarden?

Mijn netwerk: In wat voor netwerk ben ik aan de slag? Hoe zit het met mijn kennis van de cultuur en de structuur van de markt waarin ik werk?

2. Identificeer het probleem: ga in dialoog

Je hebt nu meer inzicht in jouw noden en behoeften, nu wordt het tijd om de koppeling te maken met je huidige werksituatie. Het liefst van al doe je dat niet op je eentje, maar laat je begeleiden. De twee opties die wij zien:

a) In eerste instantie zijn we uiteraard enorm pro een open en eerlijk gesprek met je leidinggevende of vertrouwenspersoon op het werk. En wacht daarvoor niet op het (hopelijk jaarlijkse) functioneringsgesprek, maar laat het plaatsvinden vóór het escaleert. Vraag in zo’n gesprek naar mogelijkheden op vlak van begeleiding, naar groeipotentieel, naar oplossingen…

b) Laat je begeleiden via loopbaanbegeleiding. Het gebeurt op je eigen initiatief en vertrekt vanuit jouw behoeftes. Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding. De rest betaalt de overheid. Voorwaarde is dat je de begeleiding bij een erkend centrum volgt. ©VDAB

3. Werk naar een oplossing: laat je begeleiden

In het ene geval is je leidinggevende of vertrouwenspersoon nu op de hoogte van jouw struikelblokken en kunnen jullie samen op zoek gaan naar een gepaste oplossing. Op basis van jouw verhaal, de interne werking, cultuur en structuur van het bedrijf kunnen jullie een concreet actie ondernemen. In het andere geval koos je voor loopbaanbegeleiding. Die bestaat uit drie fases.

1. Je bekijkt met je loopbaanbegeleider wat je loopbaandoel is. Wat motiveert je en welke jobs passen bij je? Via oefeningen krijg je inzicht in je competenties en wat je belangrijk of minder belangrijk vindt.

2. Je stelt samen met je loopbaanbegeleider een persoonlijk ontwikkelplan op. In je plan geef je aan welke stappen je moet ondernemen om je loopbaandoel te bereiken.

3. Je overloopt met je loopbaanbegeleider hoe je de begeleiding hebt ervaren en of je nog iets moet bijsturen.

Ook niet onbelangrijk: loopbaanbegeleiding resulteert altijd in het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan en heeft een impact op je inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Moraal van dit verhaal?

Zet de stappen die je zet op een bewuste manier en beslis doordacht. Blijf ook goed rondkijken, want ook daar is absoluut niets mis mee. Een juist of een fout antwoord is er niet en verandering kan ook een conclusie zijn. Weet dat ufinity er ook dan is.

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen