Nieuw jaar, nieuwe HR trends

Nieuws

Hey HR-professional! Goede voornemens voor 2022 uitgesproken, targets vooropgesteld en klaar om er weer in te vliegen. Maar zie je niet iets over het hoofd? Want bij een nieuw jaar horen ook nieuwe trends en dat brengt op HR-vlak allerlei belangrijke ontwikkelingen met zich mee:

1) Focus on mental health

HR trends 2022

Aandacht voor mentale gezondheid is meer dan ooit van groot belang, en dit ook op de werkvloer. Met de snelle werkcultuur stijgen de stressniveaus aanzienlijk. Om de mentale gezondheid van je medewerkers voorop te zetten, is het belangrijk dat je als HR-professional welzijnprogramma’s op de werkplek aanbiedt. Zo help je hen een balans bewaren tussen werk- en privéleven en krijg jij in ruil gemotiveerde, betrokken en loyale werknemers. Een win-winsituatie, toch?

Tips: Voorzie (gezonde) lunches, een teambuilding/afterwork hier en daar of gewoon een one-on-one (video)gesprek met de vraag: Hoe gaat het echt met jou?

2) Krappe arbeidsmarkt

De war for talent is nog niet voorbij. Integendeel. Een dalende werkloosheid, steeds minder mensen die van job veranderen en een lage arbeidsmarktactiviteit. Deze krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor bedrijven steeds moeilijker om nieuw talent aan te trekken. Daarom kan je als HR best een eerlijk en open gesprek voeren met je vertrekkende medewerkers: Waarom ga je weg? Hadden we dit kunnen voorkomen? Bovendien moet je zorgen dat je jouw huidige werknemers warm houdt.

Kortom: Een goede on- en offboarding procedure blijven essentieel!

3) Hybride werken, terug van nooit weggeweest

Deze hadden we misschien allemaal al wel zien aankomen; hybride werken is here to stay. In de afgelopen 2 jaar zijn we regelmatig geswitcht van thuiswerken, naar hybride en weer terug. Toch blijkt één ding duidelijk: een goed hybride werkbeleid met flexibele werkregelingen is onmisbaar voor de toekomst van jouw organisatie. Daarom zal je als HR bewuster moeten zijn bij het hervormen van de manier waarop samenwerking plaatsvindt. Dit kan je doen door:

  • Het inrichten van een goede (fysieke of digitale) werkplek en digitale platforms waarmee medewerkers altijd en overal kunnen samenwerken
  • Te vragen naar de ervaring van hybride werken bij je medewerkers

4) Continuous listening, what?

Een continue luisterstrategie is een must. Dit houdt in dat je jouw medewerkers regelmatig om feedback vraagt. Waar veel organisaties nog gebruik maken van een jaarlijks tevredenheidsonderzoek, is het belangrijker om regelmatig kortere enquêtes te versturen. Aangezien deze weinig tijd vragen en sneller inzichten geven. Zo geef je jouw medewerkers de kans om continu betrokken te zijn, anticipeer je sneller op veranderingen en hou je in de gaten hoe het met je medewerkers gaat.

5) Digitalisering van HR-processen

Digitaal wordt de nieuwe norm. De afgelopen jaren is de digitalisering van HR-processen in een stroomversnelling geraakt. Aan de ene kant zorgt het in veel gevallen voor minder werkdruk bij HR, aan de andere kant hebben medewerkers wensen ten aanzien van digitale processen. Denk aan tools die ervoor zorgen dat je digitaal je verlof kunt aanvragen. Met andere woorden: Dit jaar staat zeker in teken van de verdergaande digitalisering en efficiëntere processen. Toch is het daarbij belangrijk om de impact op de medewerker niet uit het oog te verliezen.

Welke HR trends verwacht jij voor 2022? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

LinkedIn

Of volg ons op Linkedin

Dominique is onze rots in de branding voor het betere ren-, spring-, vlieg- én duikwerk binnen Ufinity. Deze vrolijke, sportieve dame is het aanspreekpunt voor duizend en één zaken. Ze houdt dan ook van een uitdaging en is een krak in het bewaren van overzicht, zoveel is duidelijk!

Leer mij kennen