5 tips voor een geslaagde online onboarding

Nieuws

Een onboarding van op afstand hoeft niet per definitie een afstandelijke onboarding te zijn. Uiteraard zitten we liever face-to-face samen en verwelkomen we onze nieuwe collega het liefst met een warm onthaal, gevolgd door een rondleiding en een lunch met de collega’s. Maar toen was er Corona…

… en wat bleek? Dat online onboarden, dat valt eigenlijk nog wel mee! In deze blog delen we hoe we het bij ufinity aanpakken.

1. Voorzie een warm welkom

“You’ll never get a second chance to make a first impression.” Je kan er dus maar beter voor zorgen dat die eerste indruk een goede is, toch? Daarom voorzien we voor elk van onze nieuwe collega’s een welkomstpakket met typische ufinity-gadgets: een notitieboekje, een koffiebeker, een pen, post-its en tegenwoordig natuurlijk ook mondmaskers. Je laptop met logingegevens stond gelukkig al klaar, zodat we meteen aan de slag kunnen. Klink logisch, maar niets zo vervelend als bij opstart blijkt dat die niet in orde is.

2. Maak tijd voor een meet-the-team-moment

Wie kan je waarvoor bellen? En wanneer doe je dat best? En wie zit waar? Op die vragen krijg je als nieuwe collega een antwoord dankzij onze “Welkomgids”. Van naam en functie tot telefoonnummer, tot de manier waarop ze hun koffie drinken: de belangrijkste info staat alvast daar. Tijdens onze online teammeeting, krijg je al een eerste impressie van de verschillende verantwoordelijkheden, karakters en persoonlijkheden. De rest zal je snel genoeg ontdekken!

3. Zorg voor een gevulde agenda

Welke informatie is nodig om zo snel en goed mogelijk op weg te geraken in je nieuwe functie? Ook daar hebben we over nagedacht. Je eerste dagen kunnen er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Dag 1: je maakt kennis met de collega’s via een Teamsmeeting en komt alles te weten over onze bedrijfscultuur, waarden en normen, employer value proposition (EVP) en onze way-of-working.
  • Dag 2: je leert met onze finance academy alles over de financiële functies en maken we je wegwijs in ons CRM.
  • Dag 3: je woont interviews bij met de collega’s, zodat je je beter kan inleven in de doelgroep en de aanpak van de collega’s.

Tot zover de strakke planning, want… stiekem houden we daar niet zo van. Al snel zal je concrete to do’s krijgen, want alleen zo zal je de kneepjes van het vak leren. En ga er maar van uit dat er tijdens je eerste week minstens één apéro zal plaatsvinden 😉

4. Maak zo veel mogelijk online beschikbaar

Online communicatie verloopt bij ufinity via Teams en al onze documentatie is simpelweg terug te vinden op onze gezamenlijke Dropbox. Beide tools werken erg intuïtief en zijn voor onze relatief kleine omgeving meer dan voldoende. Neemt niet weg dat we wel tijd maken om de werking van de tools toe te lichten, want vaak is het een kwestie van te weten waar iets staat, eerder dan hoe iets werkt. Ook komt het professioneler over naar je klanten toe als je kan helpen wanneer er bijvoorbeeld iets misloopt tijdens je online meeting.

5. En omdat het oog ook wat wil...

… maken we het graag visueel. Een presentatie in ons typisch “ufinity-jasje” met sfeerbeelden van het team, onze Coronapero’s en afterworks. Een tipje van de sluier voor nog veel meer van dat!

Voor onze collega Ellen was het een meer dan atypische, maar toch geslaagde start van haar verhaal als recruiter bij ufinity. Toegegeven, het online verhaal blijft soms zoeken, maar dankzij deze tips en tools, gecombineerd met een open communicatie kom je al heel erg ver.

We wensen je veel succes bij jouw online onboarding of die van je medewerkers!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze tweemaandelijkse nieuwsbrief

Volg ons

Volg ons LinkedIn pagina voor bedrijven