Optimaliseer jouw financiële processen: een vergelijking van BI-, Planning en Consolidatie Tools

Nieuws

Bij Ufinity Group merken we dat er, binnen finance, onenigheid bestaat over wat de verschillende tools nu wel of juist net niet kunnen. In deze blog zetten we de Business intelligence (BI)-, planning- en consolidatie tools naast elkaar om te weten te komen waar jij en jouw team nood aan hebben.

De noodzaak van tools

Het nut van een tool in het algemeen is om het proces efficiënter te maken, zodat jij je kan focussen op beslissingen nemen aan de hand van scenario- en datanalyse. In de meeste KMO’s en zelfs grote bedrijven zitten de finance processen nog steeds verpakt in verschillende, losstaande Excel-documenten. Daardoor is het proces tijdrovend en foutgevoelig.

BI- en Planning Tools: wat is het verschil?

Hoewel er enige overlap kan zijn tussen BI- en planning tools, vervullen ze over het algemeen verschillende functies:

Business Intelligence Tools


  • BI-software is gericht op het verzamelen en presenteren van gegevens om inzicht te bieden in de prestaties.
  • Het richt zich op het begrijpen van historische gegevens en trends en het genereren van rapporten en dashboards die besluitvorming ondersteunen.
  • BI is gericht op het beschrijven van wat er is gebeurd en waarom.

Budget & Planning Tools


  • Budgettering & planning software is specifiek gericht op het plannen en beheren van (niet-)financiële doelen en resources.
  • Het stelt gebruikers in staat om budgetten vast te stellen en op te volgen, prognoses te maken, (niet-)financiële doelen te stellen en scenario’s te analyseren. Dit ook telkens in overzichtelijke rapporten en dashboards.
  • Budgettering & planning software is gericht op het plannen van toekomstige activiteiten.

Beide tools kunnen uiteraard geïntegreerd worden met elkaar.

Voordelen van Planning Tools

Planning tools hebben ook de handige functionaliteit dat het gelinkt is met elk departement van een organisatie waardoor een budgetaanpassing onmiddellijk overal te zien is.  Bovendien zijn deze tools gebruiksvriendelijk en custom-made. Met andere woorden, is het implementatietraject bij een planningtool veel korter dan een ERP-systeem, namelijk 3-6 maanden.

Voorbeelden BI tools:


Tableau
Microsoft Power BI
QlikView/Qlik Sense
IBM Cognos Analytics
SAP BusinessObjects
MicroStrategy
Bright Analytics

Voorbeelden Planning tools:


Oracle Hyperion Planning
Workday
Anaplan
SAP BPC
IBM Planning Analytics
SAP BPC/SAC
Farseer

Consolidatie Tools

Naast BI- en planning tools zijn er ook consolidatie tools gericht op het consolideren en rapporteren van financiële gegevens van meerdere entiteiten binnen een organisatie. Voorbeelden van consolidatietools zijn Lucanet en Fluence. Fluence gaat zelfs nog een stap verder met disclosure management die apart verkrijgbaar is.  Ook hier is integratie met andere tools mogelijk.

Heb je hulp nodig bij de implementatie? Numlix, business unit van Ufinity, implementeert zowel BI-, planning- als consolidatietools. Budgettering & planning hoeven geen extra druk mee te brengen voor jouw organisatie. Met onze in-house FP&A expertise gecombineerd met Anaplan, Power BI en Fluence, vereenvoudigt Numlix jouw bedrijfsplanning door spreadsheetprocessen te elimineren en één enkele bron van informatie te creëren.

Waarom deze tools belangrijk zijn voor jouw organisatie

Kortom, BI-, planning- en consolidatietools zijn cruciale instrumenten voor financieel management, elk met hun eigen specifieke functies en voordelen. Terwijl BI-tools je helpen inzicht te krijgen in historische data en trends, ondersteunen planning tools je bij het opstellen en beheren van toekomstige financiële doelen. Consolidatietools zorgen ervoor dat je de financiële gegevens van verschillende entiteiten naadloos kan samenvoegen en rapporteren.

Integratie tussen de drie is ook mogelijk en maakt je financiële processen nog efficiënter en geeft je een uitgebreide, nauwkeurige gegevensbron waarop je kan vertrouwen.

Heb je graag meer informatie over de verschillende tools en de implementatietrajecten? Geef gerust een seintje.😉

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen