Ons CFO-panel over de wendbaarheid van onze Belgische bedrijven
Op dinsdag 17 november vond ons debat 2.0 plaats. We Zoomden letterlijk en figuurlijk in op de wendbaarheid van onze Belgische bedrijven en wierpen alvast een voorzichtige blik op 2021. In deze blog vatten we de key takeaways van ons CFO-panel samen. Dat bestond uit Wendy Genijn (Senior Living Group), Francis Costenoble (Carrefour) en Geert Peeters (Greenyard). Onze moderator was opnieuw Peter de Keyzer.
Enorme behoefte aan face-to-face contact
Ons CFO-panel is het er over eens dat het thuiswerk op zich erg vlot loopt en niet zozeer een issue is voor de meeste medewerkers. Waar wel een enorme behoefte aan is, is om de collega’s gewoon nog eens face-to-face te kunnen zien en niet via een scherm. Bepaalde type meetings, zoals brainstorms en implementatieflows, of een persoonlijk gesprek voer je toch nog altijd gemakkelijker als je fysiek bij elkaar kan zijn.
De digitale kaart wordt (grotendeels) getrokken
Aan de ene kant horen we dat de crisis kansen met zich heeft meegebracht die het digitaliseringsproces hebben versneld. Zo stond bij een van onze panelleden een implementatie van Teams gepland op negen maanden en is die doorgevoerd op één maand. Daarnaast is gebleken dat bij een ERP-implementatie in het buitenland ook aan efficiëntie gewonnen kon worden. Afgelopen zomer is er gewoon doorgewerkt. Er namen minder mensen vakantie en het was niet noodzakelijk was om ter plekke naar het buitenland te gaan om deze implementatie op de voet te volgen. Het ging prima vanop afstand. Een van de panelleden haalt ook aan dat hun governments een stuk leaner zijn geworden, iets wat ze zeker hopen te behouden.
Als het buiten stormt, heb je twee mogelijkheden. Ofwel timmer je alles dicht en blijf je veilig binnen; ofwel zet je alle ramen en deuren open en laat je het eens goed binnen waaien. Dat laatste biedt vaak kansen.
Aan de andere kant horen we ook dat bepaalde plannen on hold worden gezet. Zo stond bij een van onze panelleden een P2P-concept gepland voor dit jaar, maar is daar op een pauzeknop gedrukt. Eerst het virus bestrijden en op de achtergrond aan de implementatie werken, dat zijn nu de prioriteiten. Ook horen we dat een nieuwe ERP implementatie wordt uitgesteld, maar dat tegelijkertijd andere projecten wel gewoon door kunnen gaan.
Had je mij in februari van dit jaar gezegd dat we een closing volledig digitaal zouden doen, zou ik je wellicht hebben laten interneren. Ik had nooit gedacht dat het uiteindelijk zo perfect zou kunnen lopen.
Scenario planning centraal bij de budgetopmaak
Bij de budgetopmaak voor 2021 wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s. Enerzijds is het afwachten hoe de kracht van het virus zal evolueren en welke maatregelen de overheid nog zal opleggen; anderzijds is het afwachten welke bijkomende kosten de pandemie nog met zich mee zal brengen en hoe er gecompenseerd zal worden voor marges die wegvallen.
Een van de panelleden haalt aan dat zij uitgaan van het scenario dat op dit moment nog volop de sanitaire crisis woedt en dat doorheen de eerste helf van 2021 nog zal voortduren. Vanaf september 2021 de economische crisis het zal overnemen van de sanitaire. Daarnaast wordt ook benoemd hoe belangrijk het is om flexibele tools en systemen voor handen te hebben, nu nog meer dan ooit. Budgettering en (re)forcasting worden eerder een wekelijks of maandelijks fenomeen dan een (half)jaarlijks en daar moet je technologie ook op kunnen inspelen.
Verhoogde mate van betrokkenheid, zowel op het werk als thuis
De betrokkenheid van de medewerkers is bij onze panelleden in (verhoogde) mate merkbaar. Ze merken nog meer dan ooit dat je zonder mensen nergens bent. Je kan dan nog zo’n flitsende systemen en tools hebben, als er geen mensen achter zitten die op het juiste moment op de juiste knoppen kunnen duwen, dan ben je er niets mee. Iedereen heeft harder gewerkt dan ooit, maar tegelijkertijd heeft ook iedereen veel meer tijd gehad voor zijn of haar gezin.
CFO-panel denkt na over de uitbouw van een nieuwe maatschappij
Een van de panelleden haalt aan dat het eigenlijk schrijnend is om te zien hoe de bevolking op dit moment verplicht in de armen van internetgiganten zoals Amazon, AliExpress en Bol.com worden geduwd voor de zogenoemde “niet-essentiële aankopen”. Lokale handelaars zien hun kansen smelten als sneeuw voor de zon en de gigantische voorraden blijven onaangeroerd.
Als laatste haalt ons CFO-panel aan dat we misschien ook eens moeten nadenken over de manier waarop de maatschappij momenteel functioneert. Is het nog wel nodig dat we elke dag in de file gaan staan? En hoe gaan we de kosten van thuiswerk compenseren? Is het dan eigenlijk wel nodig dat iedereen nog (fulltime) een bedrijfswagen heeft?
Het is enorm boeiend hoe de wereld momenteel reageert. Van de ene op de andere dag kunnen scholen sluiten, kan het verkeer stilgelegd worden. En als we minder gaan reizen, hoeven onze supermarkten dan eigenlijk year-round bepaalde groenten en fruit blijven voorzien? En wat met de beurzen, gaan zij vanaf nu steeds zo emotioneel en volatiel reageren, zoals zij nu bijvoorbeeld op het vaccin hebben gereageerd?