SOS Rekruteringsbureau | Do or don’t, yes or no?
Bedrijfsleiders stellen mij regelmatig de vraag of ze voor de zoektocht naar nieuwe collega’s beter een rekruteringspartner inschakelen, of dat selectieproces net zo goed zelf zouden kunnen doen. Een rechtlijnig antwoord op die vraag is er niet, maar ik licht wel graag mijn visie daarop toe.
De structuur van je HR-departement
In de eerste plaats hangt die keuze sterk af van hoe jouw bedrijf gestructureerd is. Niet in het minst gaat het dan om je intern HR-departement.
Zo zijn er een aantal zaken om kritisch over na te denken:
- Is jouw interne recruiter voldoende op de hoogte van de competenties waarover de kandidaat die je zoekt moet beschikken?
- Kent jouw interne recruiter de hiring manager die de vacature open heeft staan voldoende goed om in te schatten welke persoonlijkheden het best bij de vacature passen?
- Heeft jouw interne recruiter een voldoende sterk netwerk om de juiste kandidaten te vinden?
- Beschikt jouw interne recruiter over voldoende kennis van kanalen om je vacature kenbaar te maken in de markt?
- Is jullie employer branding voldoende doorgedrongen binnen jullie bedrijf, en meerbepaald ook tot in de meer back office afdelingen?
Kan je op al die vragen volmondig ja antwoorden, dan kan je met een gerust hart je selectieproces volledig van A tot Z zelf in handen nemen. Twijfel je toch over een aantal punten en je overweegt om met een externe partij samen te werken, dan kan ik je wel een aantal tips meegeven.
Tips bij het kiezen van een rekruteringspartner
In de eerste plaats raad ik aan om een aantal externe rekruteringspartijen uit te nodigen, liefst met specialisatie binnen hetzelfde domein. Tijdens ieder gesprek neem je uitgebreid de tijd om de volledige functie door te nemen, om het bedrijf en de afdeling te leren kennen, de hiring manager te ontmoeten en dergelijke.
Tijdens die gesprekken is het eigenlijk vrij eenvoudig om er achter te komen welke partij(en) het meest geschikt is/zijn om zich over jouw vacature te ontfermen. Een aantal zaken waar je zeker op kan letten:
- Neemt je contactpersoon initiatief om voor de functie die jij – voornamelijk mondeling – hebt omschreven, ook effectief een jobdescription te maken? Of om, waar nodig, aanpassingen te doen op jullie huidige jobdescription?
- Koppelt je contactpersoon terug met een jobdescription die “bewijst” dat hij of zij begrepen heeft waarnaar je op zoek bent? Heeft hij of zij de vacature echt begrepen?
- In hoeverre toont je contactpersoon het initiatief en het ondernemerschap om jouw vacature op een kwalitatieve en vrij snelle manier in te vullen?
Een externe rekruteringsparter inschakelen kan voor vele bedrijven een enorme ontlasting zijn. Jouw bedrijf verdient goede medewerkers en een gespecialiseerde partij kan daarvoor de ideale oplossing zijn.
Hopelijk heb ik meer inzicht kunnen verschaffen in de do’s & dont’s bij een eventuele keuze voor een externe rekruteringspartner. Mocht je bijkomende vragen hebben, aarzel zeker niet om me te contacteren.
Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.
Leer mij kennen
Ine Meeussen
Founder & Managing Partner