Tips voor effectief leiderschap van op afstand

Nieuws

Ryne Sherman (Bloovi) schreef een interessant artikel over onder meer “effectief leiderschap”. We haalden er een aantal zaken voor je uit.

Remote werk heeft een centrale plaats gekregen in onze samenleving en de kans dat het de Covid19-pandemie zal overleven, is enorm. Daarom is het ook belangrijk dat leidinggevenden hun aanpak bijsturen waar nodig. Teams werken van op afstand, maar dat wilt niet zeggen dat er afstand moet ontstaan tussen de medewerkers en het team. 

Het nieuwe normaal

leiderschap

Sherman: “In het nieuwe normaal dat zal worden gedomineerd door een remote personeelsbestand, rijzen twee kritische vragen:

 1. Wie is het meest geschikt voor werken op afstand?
 2. Wie is geschikt om leiding te geven aan remote teams?”

Effectief leiderschap

In het Bloovi-artikel, haalt auteur Ryne aan dat effectief leiderschap op vandaag nog steeds aansluit bij wat Plato voorop stelde. Centraal daarbij staan volgende zaken:

 • Integriteit: medewerkers hebben terecht vertrouwen in hun leidinggevende.
 • Competentie: effectieve leiders kennen de business en weten waarover ze spreken.
 • Beslissingen: op het juiste moment worden de juiste beslissingen genomen, waardoor ze ook redelijk blijven.
 • Toekomstvisie: er heerst hoge betrokkenheid in het team doordat er een duidelijke toekomstvisie is.
 • Groepsgevoel: effectieve leiders strijden voor de groep en dagen de groep uit om maximaal te presteren.
 • Bescheidenheid: leiderschap gaat over persoonlijk bescheiden zijn, successen aan de groep toekennen en de schuld op zich nemen voor mislukkingen.

Introverte en extroverte medewerkers

De zes kenmerken van effectief leiderschap zijn in iedere omstandigheid een uitdaging om waar te maken. Komt daar nog bij dat werken van op afstand subtiele verschillen met zich meebrengt.

Gevoel van isolatie

Werken op afstand is van nature isolerend“, aldus Ryne. “Introverte mensen zijn in dit soort omgevingen vrij gelukkig, maar het is onwaarschijnlijk dat je leidinggeeft aan een heel team van introverte mensen. Jouw extraverte werknemers zullen worstelen met het gebrek aan sociaal contact. Daarom moet een leidinggevende van medewerkers op afstand een evenwichtige aanpak ten aanzien van sociale verbondenheid handhaven.”

“De leidinggevende moet mogelijk meer tijd besteden aan het onderhouden van contact met extraverte medewerkers en om ze in contact met elkaar te houden. De leidinggevende moet echter oppassen dat ze dit niet teveel doen, met als gevaar dat ze introverte mensen van zich vervreemden of teveel tijd aan gezelligheid besteden. Met andere woorden, de meest effectieve leidinggevenden moeten veelzijdig zijn in hun aanpak.”

Verbonden blijven

Niet alleen de medewerkers kunnen een gevoel van isolatie ervaren, ook leidinggevenden krijgen er mee te maken. “Op traditionele werkplekken kan de leidinggevende van het team regelmatig gesprekken met andere bedrijfsleiders voeren over strategie en de bedrijfsplanning op lange termijn. Ook op traditionele werkplekken kan de leidinggevende van het team dagelijks zien hoe zaken werken.”

“Bij werken op afstand is het voor een leidinggevende moeilijker om het grotere plaatje in beeld te krijgen en hoe zaken op basisniveau werken. In dit opzicht zijn de meest effectieve teamleiders goed in het op afstand verbonden blijven met de grotere organisatie. Ze waken er over dat zij – en dus hun teams – niet geïsoleerd raken en onafhankelijke onderdelen van het bedrijf worden.”

Meer over de impact van Covid19

Dat Covid19 op meerdere bedrijfsniveaus vragen met zich meebrengt, bleek ook uit ons online debat. Enkele vragen die beantwoord werden, waren de volgende:

 • Zullen we binnenkort kantoren dichtbij huis leasen in plaats van urenlang in de file te staan met onze bedrijfswagens?
 • Is er een keerzijde voor de businesses, zoals supermarkten, die (tijdelijk) aan de lucky side zitten?
 • Hoe zullen bedrijven omgaan met de verhoogde kostenstructuur die hygiënemaatregelen met zich meebrengen?