Waarom een Business Controller meer is dan een financieel profiel

Nieuws

Wat de CFO 2.0 is voor de CEO, is de Business Controller voor de business-owner: een betrouwbare partner. Omdat hij operationeel sterker is dan de CFO, staat hij dichter bij de business: hij kent de details beter en wordt daadwerkelijk betrokken van A tot Z.

Business Controlling, een partnership

De Business Controller moet processen begrijpen om valkuilen te kunnen vermijden en kosten te reduceren. Hoe meer hij vragen gaat stellen over marges, investeringsanalyses en rentabiliteit, en hoe meer hij blijk geeft van inzicht in en begrip van de business, hoe groter zijn betrokkenheid wordt.

De Business Controller komt proactief én reactief met oplossingen. Hij focust op non-financiële KPI’s, specifiek voor die business unit of afdeling. Een scherpe blik op de business en kennis van zaken zijn dus van het grootste belang.

Een Business Controller is geen Financial Controller

Een Business Controller is niet hetzelfde als een Financial Controller. Beide combineren uitstekende analytische vaardigheden met een nauwkeurige en gedreven persoonlijkheid en goede communicatieskills. Toch zijn er grote verschillen.

Het verschil tussen een business controller en financial controller

Samen de bedrijfsresultaten verbeteren

De resultaatgerichte aanpak van de Business Controller vertrekt vanuit de business. Hij houdt rekening met de financiële parameters van elk project of proces en hij werkt nauw samen met de business-owners. Investeren om de onderneming te laten groeien en een duidelijke focus op rendement en kostenbesparing zijn zaken die met stip zijn aangeduid in de agenda van de Business Controller, net zoals een doorgedreven focus op marge en de implicaties daarvan.

Uiteraard is die resultaatgerichte aanpak enkel mogelijk als hij een sterke affiniteit heeft met de bedrijfsprocessen. Ook is er ruimte voor procesopimalisatie en efficiëntieverbeterin nodig.