Céderic | Collega in de kijker

Nieuws

Van je buikgevoel volgen bij het kiezen voor een werkgever tot speaking up for yourself bij het uitvoeren van een project en je toekomst altijd in je achterhoofd houden. Onze collega Céderic wist ons heel wat handige insights mee te geven over de job als project-consultant, de rol van Ufinity hierin en zijn overstap naar onze businessunit Numlix.

“Iets meer dan een jaar geleden koos ik ervoor om bij Ufinity aan de slag te gaan. Ik had daarvoor niet echt een idee voor welk bedrijf ik wou werken. Wel had ik tijdens mijn sollicitatie bij Ufinity het gevoel dat er een match was, dat er vertrouwen was en dat het gewoonweg een vlot gesprek was. Daarom heb ik mijn buikgevoel gevolgd en niet te veel logische boxes proberen afvinken.”

“Vandaag werk ik nog steeds voor Ufinity, meer bepaald voor de businessunit Numlix. Ik kan dan ook zeggen dat ik er nog steeds geen spijt van heb dat ik toen mijn buikgevoel heb gevolgd.”

De rol van Ufinity (en businessunit Numlix)

  •  Waarom werk je graag voor Ufinity (Numlix)?

Céderic pasfoto

“Ik koos voor Ufinity, een bedrijf in volle groei, en nadien voor de businessunit Numlix, een start-up, omdat ik er mijn vrijheid heb. Bij Numlix is er bijvoorbeeld geen sprake van micromanagement, sta ik rechtstreeks in contact met de klant en krijg ik de kans om zelf persoonlijke voorstellen te doen. Ook is er een ideale balans tussen het overleg met klanten en het modelleren in de planning tool Anaplan.”

  • Waar kan Ufinity (Numlix) nog in groeien?

“De vrijheid die je krijgt bij een bedrijf in groei en een scale-up komt natuurlijk met een prijs. Aangezien je in een start-up werkt is de toekomst minder duidelijk omdat er nog vele pistes openliggen. Het is dan ook belangrijk om flexibel te zijn, wat er dan wel voor kan zorgen dat toekomstige carrièremogelijkheden minder duidelijk zijn.”

Werken voor onze businessunit Numlix

  • Hoe is jouw Numlix takenpakket geëvolueerd? En wat houdt jouw takenpakket vandaag de dag in?

“Na mijn werkervaring als Ufinity-consultant heb ik de overstap gemaakt naar de businessunit Numlix. Daar heb ik de eerste weken een opleiding gevolgd. Door die opleiding kon ik natuurlijk nog niet zomaar een systeem bouwen. Wel kreeg ik meer inzicht in het bedrijf en leerde ik werken met Anaplan. Ook werd ik betrokken bij de gesprekken en projecten van klanten. Hierbij tekende mijn collega Marina de bedrijfsprocessen uit en gaf ze mij een overzicht van de requirements zodat ik een idee kreeg van hoe we het model gingen bouwen. Nadien kon ik zelf aan de slag. Hoewel ik dit toen eerder zag als een uitsluitend ondersteunende functie heb ik veel kunnen bijleren op een korte tijd.”

“Geleidelijk aan kreeg ik meer vertrouwen in het werken met Anaplan, het bespreken van de requirements met de klant en het bewerken van de aangeleverde data. Deze taken hebben ervoor gezorgd dat ik vandaag steeds meer het volledige proces onder de knie krijg. Bij taken die ik nog nooit heb uitgevoerd overleg ik wel nog met mijn collega’s, waarna ik zelf de modellen bouw. Nu doe ik zelf meer mijn ding en voer ik een completere functie uit, terwijl ik in het begin vooral assisteerde.”

  • Waar lig(t/gen) voor jou de grootste uitdaging(en) bij Numlix?

“Numlix is een start-up, wat maakt dat er weinig op voorhand is vastgelegd. Niemand gaat je heel duidelijk zeggen: doe nu dit en doe dan dat. Hoewel dit niet altijd even makkelijk is, word je wel sterk uitgedaagd om initiatief te nemen en prioriteiten te stellen qua takenpakket. Hierdoor merk je dat je op korte termijn heel wat kan bijleren.”

  • Wat hoop je (nog) te verwezenlijken bij Numlix?

“De twee zaken die in mij opkomen zijn het opdoen van bijkomende skills op vlak van Business Intelligence door een Power BI project op mij te nemen en het zelfstandig leiden van een project. Dit zou mij nadien ook helpen om zelf toekomstige collega’s te begeleiden.”

Een job als project consultant

  • Wat sprak je zo aan in een job als consultant?

“Wat mij vooral aansprak is dat je voor verschillende bedrijven kan werken, terwijl je zelf aan één bedrijf gelinkt bent. Met andere woorden: Je kan van job switchen zonder een “echte jobhopper” te zijn. Jobhoppen, het voortdurend veranderen van werkgever, komt vandaag steeds vaker voor. Toch wordt het niet altijd als positief aanzien. Bij consultancy daarentegen is het veranderen van werkgever juist onderdeel van de job. Zo kan je van verschillende dingen proeven zonder partijen te benadelen.”

“Daarnaast is de grote variëteit een pluspunt. Je kan een bepaald project starten, dan zien hoe je dat ervaren hebt, dat meenemen naar het volgende project om dit af te stemmen op het vorige project. Waardoor je heel snel te weten komt waar je interesses en/of sterktes liggen.”

Quote

Wat mij vooral aansprak is dat je voor verschillende bedrijven kan werken, terwijl je zelf aan één bedrijf gelinkt bent. Met andere woorden: Je kan van job switchen zonder een “echte jobhopper” te zijn.

  • Wat zou je beginnende finance consultants aanraden?

Speak up for yourself. In het begin weet je nog niet goed waar je juist naartoe wilt gaan binnen een project. Dat is meer dan normaal. Belangrijk is wel om aan te geven hoe je elk project ervaart. Als dat goed is, geef dat aan. Als dat minder goed is, geef dat ook aan. Dat is gewoon belangrijk, want niemand gaat jouw gedachten kunnen lezen. Dit zal ervoor zorgen dat je juiste de richting uitgaat met jouw carrière.”

Hou je toekomst in je achterhoofd. Zorg ervoor dat de taken die je momenteel uitvoert relevant zijn voor volgende projecten. Leren stopt niet op het einde van je studies. Daarom is het ook interessant om de opleidingen die je worden aangeboden te volgen. Dit zorgt ervoor dat je jouw skillset uitbreidt wat dan weer heel voordelig is voor jouw (latere) carrière.”

  • Welke kenmerken moet een ideale projectconsultant volgens jou hebben?

“Je moet kunnen omgaan met het feit dat niet alles zomaar vastligt. Projecten kunnen veranderen en taken kunnen verschuiven, dit zowel op korte, middel en/of lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je jezelf flexibel opstelt en je over enig aanpassingsvermogen beschikt.”

“Ook sta je best niet té veel in de spotlight als je bij een project start. Je observeert hoe het bedrijf werkt, past je daaraan aan en op termijn kan je meer en meer een eigen stijl ontwikkelen. Want het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je jouw eigen aanpak helemaal overboord gooit. Daar ga je zelf onder lijden. Kortom: In het begin even de kameleon zijn, zodat je veel input kan opnemen.”

Last but not least is oog op groei belangrijk, dit zowel voor het bedrijf als voor jezelf. Dan ga je het maximum uit je rol als consultant kunnen halen.”

  •  Wat zou je mensen die twijfelen over een job als consultant aanraden?

“Als je twijfelt, zou ik zeggen: ga ervoor. Als consultant kom je niet alleen in contact met verschillende bedrijven, maar kan je daar ook nog eens allerlei ervaringen opdoen, nieuwe mensen leren kennen en vertrouwd geraken met nieuwe tools en systemen.”

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen