De jobperceptie bij starters in finance: droom vs. realiteit

Nieuws

Mijn jobperceptie toen ik startte? “Ik ben Jan en vorige week afgestudeerd in de richting handelswetenschappen als master financieel management. Mijn bedrijfservaring is nog schamel, maar mijn cv oogt toch al mooi. Ik ben jong, dynamisch, avontuurlijk en de wereld ligt aan mijn voeten. Met mijn intelligentie en diploma moet ik op zijn minst €2500 bruto verdienen en een wagen mag uiteraard niet ontbreken. Bedrijfservaring is relatief, een boek lezen is toch meer waard?”

“De anekdote hierboven beschrijft exact mijn beleving 9 jaar geleden. Wat er in realiteit gebeurde? Ik startte als demand planner binnen Goodyear, maar wel aan €2200 bruto en zonder bedrijfswagen”, getuigt Jan, finance consultant bij ufinity.

De jobperceptie bij starters

“De jobperceptie die ik als starter had, is bij vele jongeren vandaag ook terug te vinden. De verwachtingen liggen hoog van bij de start, maar stroken meestal niet met de realiteit. In de finance wereld vertaalt dat zich bijvoorbeeld in het feit dat millennials die nu afstuderen meteen als controller willen beginnen zonder enige praktische boekhoudkundige ervaring te hebben verworven. Vanuit mijn eigen ervaring, vind ik dat een jammerlijke zaak. Ik licht dan ook graag toe waarom.”

Business controller, financieel analist, sales controller, financial controller, management accountant… Een lijst die niet lijkt te eindigen als je ‘financial’ typt in de LinkedIn ‘search box’ en daaropvolgend ”jobs” aanklikt. Het maakte mij niet wijzer in het zoeken naar mijn eerste job.”

Mijn (praktijk)ervaring met de realiteit

“Zoals eerder aangehaald, ben ik gestart als demand planner bij Goodyear. Vervolgens heb ik er 1,5 jaar de rol van reporting analyst opgenomen. Aansluitend werd ik pricing analyst. Na 4,5 jaar besloot ik om Goodyear te verlaten. Niet omdat ik er niet meer graag werkte, maar voornamelijk omdat ik geen geduld had. Als 26-jarige vond ik de tijd rijp om een managementfunctie uit te oefenen. Die kans kreeg ik dan ook binnen Imperial Tobacco, waar ik aan de slag ging als pricing manager.”

Mijn rol als manager

“Mijn rol als manager was relatief. Ik rapporteerde dan wel rechtstreeks aan een directielid, maar heb nooit iemand leiding gegeven. De ervaring an sich heeft mij echter wel laten inzien dat mijn liefde in finance ligt en dat ik daarin verder wilde gaan.”

Wat zou mijn volgende rol worden? Business controller, financieel analist, sales controller, financial controller, management accountant… Ik betrapte me erop dat ik 6 jaar later nog steeds niet goed wist wat deze rollen betekenden.

Klaar voor de volgende stap...

“Wat zou mijn volgende rol worden? Business controller, financieel analist, sales controller, financial controller, management accountant… Ik betrapte me erop dat ik 6 jaar later nog steeds niet goed wist wat deze rollen betekenden. Mijn eerste sollicitaties waren dan ook geen succes. Vaak kwam naar voor dat het mij ontbrak aan boekhoudkundige ervaring en dat mijn loon niet in verhouding lag tot mijn ervaring binnen een finance functie.”

“Gehaaid als ik was, is het mij gelukt te starten binnen Veritas als business controller. Ik werkte er samen met 2 collega’s die geruime tijd bij één van de Big4 hadden gewerkt en de afgelopen 10 tot 15 jaar een verscheidenheid aan rollen hadden uitgeoefend binnen audit, finance consulting en controlling.”

Een gebrek aan boekhoudkundige kennis

“Het verschil met mij werd dan ook snel duidelijk, hoofdzakelijk wanneer het over boekhouding ging. Met mijn schoolse kennis, die ik opnieuw had opgefrist, was het zeer moeilijk om goed te begrijpen wat van mij werd verwacht. Het high level beeld van hoe een financieel departement opereert met daarin de rol van de boekhouder en controller ontbrak mij volledig. Het heeft mij dan ook vele uurtjes extra gekost om het niveau te halen dat volstond voor deze functie. En ook dan panikeerde ik nog steeds wanneer er bijvoorbeeld een waardevermindering moest berekend worden.”

“Ook al kreeg ik een positieve beoordeling, ik kon niet langs het feit dat mijn boekhoudkundige kennis nog steeds ondermaats was. Het werd mij dan ook gaandeweg duidelijk dat ik niet de rol van business controller uitoefende, maar eigenlijk die van sales controller.”

Van de nood een deugd

“Kennis van de boekhouding was datgene waar eerlijk gezegd mijn haren van gingen rechtstaan op mijn rug, maar die had ik nodig om mijn ontwikkeling te vervolledigen.”

“Waar mijn collega’s de budgetten op kostenniveau verzorgden, ging ik niet verder dan het bruto margeniveau (met uitzondering bijvoorbeeld voor een waardevermindering berekening). Mijn rol was anders in die zin dat ik het budget op assortimentsniveau verzorgde, de kostfactor van het assortiment moest berekenen, de voorraad forecast opmaakte.”

“De rode draad in deze functie was het zoeken van omzetopportuniteiten. Hiervoor mochten nieuwe kanalen aangewend, nieuwe assortimenten geïntroduceerd, aanpassingen aan acties verricht worden… Alles kon worden voorgesteld in de commerciële directiemeeting. Hoewel het een zeer boeiende uitdaging was, besefte ik dat ik de rol als “financial” slechts deels vervulde. De boekhouding, datgene waar eerlijk gezegd mijn haren van gingen rechtstaan op mijn rug, had ik nodig om mijn ontwikkeling te vervolledigen.”

Een stapje terug om stappen vooruit te kunnen maken

“Ik heb 1,5 jaar later dan ook besloten om Veritas te verlaten en te gaan werken als finance consultant bij ufinity. Toegegeven, ik heb ingeleverd, maar was dan ook overbetaald voor mijn huidige kennis. Bovendien houd ik van afwisselende uitdagingen waardoor werken als consultant ideaal is.”

“Mijn eerste opdracht voor ufinity was als financial controller bij DeLijn. Dat was een schot in de roos. Ik werkte met een zeer ervaren groep samen; ‘specialisten in de boekhouding’. Mijn opdracht bestond uit het in kaart brengen van de financial controlling processen en nagaan hoe deze gestandaardiseerd konden worden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik eindelijk dat high level beeld van de werking van een finance department verkreeg, en ik heb hun mijn kennis van rapportering kunnen bijbrengen, wat de werkdruk stevig heeft verlaagd.”

“Vandaag doe ik een project bij de Senior Living Group, als business/ financial controller. Mijn boekhoudkundige kennis verbetert in deze rol nog dagelijks en ik kan nu wel stellen dat ik bijna ben bijgebeend!”

Conclusie: key learnings voor starters

“De key learnings die ik starters graag wil meegeven zijn:

  • Sla geen stappen over in je carrière. In een finance rol is kennis van de boekhouding essentieel.
  • Loon is secundair bij de keuze van je rol. €500 – of zelfs € 1000 bruto meer – maakt je niet noodzakelijk gelukkiger.
  • Wees niet te impulsief in het veranderen naar een nieuwe job. 6 maanden ergens minder graag zitten, is maar een klein stipje op je loopbaanlijn.

En last but not least. Kom je aansluiten bij het ufinity team, waar je werkt in een familiale sfeer, een verscheidenheid aan opdrachten en opleidingen krijgt aangeboden. Een echte aanrader als je veel ervaring en kennis wil opdoen!”

Je toekomstige collega, Jan 😉