Jan | Collega in de kijker

Nieuws

Deze maand zetten we onze collega Jan in de spotlight. Met een diploma Toegepaste Economische Wetenschappen op zak en meer dan 24 jaar ervaring op zak vertelde hij ons meer over de job als consultant, de rol van Ufinity hierin en zijn project bij Boortmalt.

De rol van Ufinity

 •  Hoe kwam je bij Ufinity terecht? En wat deed je voor je job als Ufinity consultant?

“Ik heb 24 jaar bij Monsanto gewerkt, waarvan 7 jaar als Accounting Manager. Het is in die laatste 7 jaar dat ik in contact gekomen ben met Ufinity om mensen bij mij in het team op te nemen voor tijdelijke projecten. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, stond ik nog steeds in contact met Ufinity en met Ine. Doordat ik nog niet goed wist waar ik naartoe wou gaan, heb ik uiteindelijk de stap naar consultancy gezet.”

 • Waarom koos je voor Ufinity?

“Ik heb de aanpak van Ufinity altijd geapprecieerd. Er was altijd een heel menselijke, open en eerlijke communicatie met Ufinity. Dat is ook de reden waarom ik met Ufinity ben verder gegaan. Ik heb uiteindelijk ook nog andere opties bekeken, maar ik voelde ergens een zekere menselijke aanpak, wat voor mij wel heel belangrijk was.”

Job als consultant

 • Wat sprak je zo aan in een job als consultant?

“Ik heb 24 jaar bij dezelfde firma gewerkt en ik heb nooit echt iets anders gekend. Altijd dezelfde processen en dezelfde cultuur. Ik heb dan beslist dat ik wou proeven van verschillende culturen en processen. Voor mij was het een opportuniteit om als consultant op korte periode verschillende opdrachten te doen. Dat is ook de reden waarom ik als project consultant begonnen ben.”

 • Hoe zou je de job als project consultant in enkele zinnen omschrijven?

“Als project consultant moet je openstaan om nieuwe dingen te leren, om constant met nieuwe mensen om te gaan en in nieuwe omgevingen terecht te komen. Als je houdt van standvastigheid en altijd hetzelfde te doen dan denk ik niet dat de rol als project consultant weggelegd is voor jou.”

“Ik ben iemand die op zich altijd wel heel flexibel is geweest. Ik pas mij snel aan nieuwe situaties aan, dat is ook wel waarom ik de stap naar project consultancy wou proberen.”

 • Zie je nadelen in de job van project consultant?

“Er zijn zeker nadelen, zoals het feit dat je niet echt een hechte band kunt opbouwen met collega’s. Je bent nooit echt deel van het team, omdat je nooit op korte tijd die band kan opbouwen. Je zit altijd wel ergens aan de zijlijn, ook al doen ze wel moeite om je te integreren.”

Ik vind wel dat Ufinity veel moeite doet om die band binnen Ufinity te creëren. Er wordt tijd gemaakt om teambuildings te organiseren en om mensen samen te brengen. Op dat vlak kan er dus wel een band gecreëerd worden.”

 • Welke kenmerken moet een ideale projectconsultant volgens jou hebben?

“Ik denk dat je moet open staan voor het nieuwe. Je moet steeds proberen een toegevoegde waarde te zijn voor de klant.”

 • Wat zou je mensen die twijfelen over een job als consultant aanraden?

“Ik denk dat je je bewust moet zijn van het feit dat je op tijdelijke basis bij een firma werkt. Het moet je echt liggen om op korte termijn van projecten te veranderen.”

Op project

 • Kan je meer vertellen over je huidig project?

“Ik ben in januari bij Boortmalt gestart. Ik werk daar als Group Reporting Manager, ad interim dan. Wat die functie inhoudt, is dat we de rapportering doen voor de shareholders en de boardmembers. Het is de bedoeling dat wij de gegevens van alle verschillende regio’s in de wereld verzamelen, die consolideren en ze dan doorgeven aan het controlling team. Zij doen dan de verdere analyse.”

 • Hoe ziet je takenpakket eruit?

“Als consultant moet je flexibel zijn in wat je doet. De originele job omschrijving kan wel eens wijzigen. Dat is iets wat ik heb meegemaakt toen er bij mij in het team iemand weg viel. Hierdoor heb ik een periode operationeel gewerkt en viel de originele set-up van mijn rol weg. Maar die flexibiliteit moet je als consultant hebben.”

 • Waar lig(t/gen) voor jou de grootste uitdaging(en) in het project?

“De grootste uitdaging voor mij lag in het feit dat ik 24 jaar in dezelfde firma heb gewerkt, met dezelfde cultuur en manier van werken. Ik heb nu wel gemerkt dat wanneer je bij een andere firma start, dat je een aanpassingsperiode nodig hebt om die project consulting rol op te nemen. Je hebt natuurlijk niet alle processen van in het begin onder de knie. Je hebt dus wel een leertraject nodig.”

 • Wat hoop je nog te verwezenlijken bij je project?

“Ik zit nog 4 maanden op mijn huidig project. In die tijd is het de bedoeling dat er een nieuw rapporteringssysteem wordt opgezet. Wij moeten vanuit onze rol de link leggen tussen het nieuwe en het oude systeem. Mijn doel is om die overgang heel smooth te laten verlopen zodat er geen vertragingen zijn in de rapporteringen.”

 • Wat zijn voor jou doorslaggevende factoren om al dan niet op een (nieuw) project in te gaan?

“De cultuur van een bedrijf en de mensen zijn voor mij enorm belangrijk. Ik kan misschien een toegeving doen op inhoudelijk vlak van de job, als de cultuur maar goed zit. Dat is voor mij een heel belangrijke factor.”

 • Last but not least…Stel je mocht volledig zelf kiezen, hoe zou jouw ideale volgende project er dan uitzien?

“Ik zou graag uit het rapporteringsgedeelte willen stappen en terug meer naar accounting willen gaan. Ik zie mezelf in de toekomst groeien naar een rol van Accountingmanager. Of als Senior Accountant starten om eerst het bedrijf te leren kennen en dan zo door te groeien.”

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen

Ook zin gekregen in een job als consultant?

Dan vertelt onze collega Ine jou daar heel graag meer over. We zijn namelijk steeds op zoek naar extra collega’s zoals Jan. Dat kan als pasafgestudeerde, door te starten in ons ufinitYoungster-traject; of als junior, medior of senior consultant, zowel via een vast contract bij Ufinity of als freelancer met jouw eigen vennootschap.

Je kan Ine bereiken via de contactgegevens links. Tot binnenkort?