Jeff | Collega in de kijker

Nieuws

Maak kennis met Jeff: een gedreven consultant met het oog op de toekomst. Van AP-Process Improver tot Teamleader AP en AR bij ISS. Jeff bewandelde al een leerrijk en uitdagend finance pad. We vroegen hem onder andere naar zijn grootste uitdaging, nuttig advies voor startende consultants en de samenwerking met Ufinity.  

Jeff-Collega in de kijker

Consultancy, and then what?

“Ik wist dat ik geen audit wilde doen, maar omdat ik niet goed wist wat ik wél wilde doen, leek consultancy iets voor mij. Op relatief korte termijn ontdek je veel verschillende dingen, zowel functies als bedrijven en mensen om mee samen te werken. Vandaar ook dat het traineeship me zo aansprak.”

“Mijn keuze voor Ufinity is er gekomen tijdens de jobbeurs op onze campus Handelswetenschappen in Antwerpen. Een aantal bedrijven boden hier consultancy aan, maar met Ufinity voelde ik de sterkste fit. Toegankelijkheid staat bij Ufinity centraal, dat bleek ook uit de sollicitatieprocedure. Hierbij werd echt gekeken naar de persoon achter de sollicitant.”

Een job als consultant: pros en cons volgens Jeff

“Door de afwisseling die je als consultant hebt, leer je jezelf snel aanpassen in nieuwe omgevingen en aan nieuwe personen. Je wordt er steeds beter in. Je steekt nieuwe dingen op en leert met nieuwe systemen werken. Die medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde. Een wissel van project kan ongelegen komen. Soms moet je veranderen van project net op het moment dat je jezelf goed voelt in een bedrijf en ingewerkt bent.”

“Daarnaast is er ook het feit dat een consultant vaak als externe wordt gezien. Zeker aan het begin van een project krijg je niet meteen overal toegang toe. Het is een relatie die je moet opbouwen en gaandeweg krijg je dat vertrouwen.”

“Als laatste is er ook de periode tussen twee projecten. Een project heeft een einddatum en hoe dichter die datum komt, hoe harder je begint na te denken over het volgende project. Vaak weet je pas enkele weken vooraf waar jouw volgende opdracht zal plaatsvinden en dat is een onzekerheid die je wel echt kan bezighouden. Wanneer je uiteindelijk een nieuw vooruitzicht krijgt, is dat ook weer snel vergeten.”

Waarom Ufinity?

“Naast de vele bijeenkomsten met gezellige apéro’s, de opleidingen en een fijn, informeel contact met de collega’s weet ik dat je bij Ufinity altijd bij iemand terecht kan als je een probleem hebt. Dat in tegenstelling tot een groter bedrijf waar dat vaak moeilijker is.”

Advies voor startende consultants

Gebruik je gezond verstand

“Het eerste wat hier in me opkomt is ‘gezond verstand’. En ten tweede is het belangrijk dat als je vragen stelt, je de antwoorden ofwel onthoudt, ofwel alles goed noteert. Het is vervelend als je steeds dezelfde vragen moet stellen, of zaken die je gevraagd hebt fout doet. Tip: Gebruik de eerste twee weken van een project om alles te vragen, maar weet ook dat Google jou al erg veel kan vertellen. Door die combinatie van zelfstandigheid en gerichte vraagstelling kan je naar mijn mening een echte meerwaarde bieden voor een bedrijf.”

Flexibiliteit

“Een consultant moet ook flexibel zijn. Zelfs als de bedrijfscultuur een 9-to-5-mentaliteit toelaat, vind ik het niet zo goed staan als je daar in meegaat. Wat mij betreft kan je niet midden in een bespreking of een projectupdate zeggen dat jouw werkdag er op zit. Integendeel, maak je de zaken beter gewoon meteen af. Tijd kan je recupereren op een ander moment, mocht het echt nodig zijn.”

Wees geen jaknikker

“En als laatste zou ik meegeven om zaken in vraag te blijven stellen. Het is niet omdat men in een bepaalde omgeving gewend is om dingen op een concrete manier te doen, dat ze daar intern niet meer kritisch over mogen nadenken. Dit is als externe in het begin wat zoeken misschien, maar mij lijkt het belangrijk om je af te vragen of zaken niet beter kunnen. Wees geen jaknikker.”

Take the plunge

“Voor wie twijfelt over een job als consultant, zou ik adviseren om jobbeurzen bij te wonen en met bedrijven te gaan spreken. Alleen zo kan je er meer over te weten komen. En als je toch zou blijven twijfelen, dan zou ik zeggen: waag gewoon de stap. Uiteindelijk heb je niets te verliezen en kan je alleen maar ontdekken of consulting iets voor jou is door het te doen.”

Het traject van Jeff bij ISS

AP-Process Improver

“In september 2019 startte ik als AP-Process Improver bij ISS. Tijdens die eerste zes maanden leerde ik facturen inboeken, met SAP werken, rappels behandelen en had ik contact met leveranciers. Daarna kwamen er ook betalingen bij.”

“Tot maart 2020 werd de boekhouding van ISS georganiseerd vanuit India, maar door de pandemie en een IT-crash, werd er besloten om de boekhouding vanuit België uit te voeren. Dat bleek het ideale moment om in kaart te brengen hoe we bepaald repetitief werk zouden kunnen optimaliseren. We hebben intussen veel kunnen automatiseren.”

“Door onze boekhouding naar België te verhuizen, kwamen ook de afsluittaken voor de verschillende entiteiten van ISS naar hier. Maandafsluiting, GL-taken, provisies, correctieboekingen, kasboeken, reconciliaties op balans en van leveranciers. Ik werd het rechtstreekse contact van een Finance Business Manager. “

Teamleader AP

“Vanaf januari 2021 mag ik mezelf officieel Teamleader AP noemen. Tot op dat moment gebeurde de rapportering naar de CFO nog in Excel, maar in de tussentijd heb ik dit proces kunnen opzetten in Power BI. Op maandelijkse basis kwamen we bij elkaar met de ‘cash-werkgroep’. Daarin probeerden we in te schatten op welk budget we de maand zouden kunnen gaan afsluiten op basis van de cash-situatie op dat moment.”

Teamleader AR

“Sinds juli van dit jaar ben ik Teamleader AR en daarin heb ik een overkoepelende rol ten opzichte van de teamleaders van de verschillende entiteiten binnen AR. Bovendien werk ik aan een optimalisatie- en automatisatieproject om het volledige AR-proces zo efficiënt mogelijk te maken en het manueel werk tot een minimum te herleiden.”

Jeff’s grootste uitdaging op dit moment

“Op dit moment zit die uitdaging voor mij het meest in de meertalige communicatie. Niet iedereen bij ISS is alle landstalen machtig, waardoor er, zeker in meetings, continu in verschillende talen moet gecommuniceerd worden. Voornamelijk als het gaat over technische projecten, is het regelmatig zoeken om de juiste woorden te vinden. Maar even goed omgekeerd is het soms wel fijn om bepaalde zaken ook in het Nederlands toegelicht te krijgen.”

“Bij de voorgaande projecten bij ISS was ik zelf ook steeds operationeel actief. Hierdoor kon ik zaken optimaliseren waar ik zelf op botste. Dat is een groot verschil met mijn optimalisatieprojecten op dit moment. Nu ga ik voornamelijk aan de slag met de zaken die naar mij komen, wat er fout loopt, zonder dat ik er zelf tegenaan loop. Dat is een andere manier van werken.”

“Mijn doelstelling is nu voornamelijk om het team volledig up & running te krijgen. Binnenkort worden ook mijn leiderschapskills nog verder uitgedaagd en zal ik evaluaties moeten uitvoeren. Daar hoop ik dan ook in te groeien, want het lijkt mij niet eenvoudig om mensen te evalueren en een goed midden te bewaren tussen erg toegankelijk zijn en té streng zijn.”

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen