Johan | Collega in de kijker

Nieuws

Deze maand is het de beurt aan onze collega Johan: een ervaren finance consultant met een sterke boekhoudkundige achtergrond en een uitgebreide kennis en ervaring binnen controlling en reporting. Hij vertelde ons meer over de job als consultant, de rol van Ufinity hierin en zijn projecten.

De rol van Ufinity

 •  Waarom koos je voor Ufinity?

“Ik had een warm en familiaal gevoel bij het bedrijf.”

 • Waarom werk je graag voor Ufinity?

“Ik werk heel graag met jongeren en ik vind dat leuk hoe die soms figuurlijk aan mijn lippen hangen. Ik vind het geweldig om die gasten te stimuleren en dingen bij te leren omdat ik meestal wel de knepen van het vak ken, en met alle respect die jongeren nog niet altijd. En ik vind het heel leuk dat je daar open mee kan communiceren. De jongere collega’s bij Ufinity staan daar ook voor open en dat vind ik belangrijk. Die warme familiale sfeer wordt ook overgedragen naar de consultants.”

 • Hoe ervaar je de begeleiding vanuit Ufinity?

“Ik weet dat er constant gesprekken zijn tussen opdrachtgever en de Business Manager van Ufinity.”

“Als ik ze nodig heb, kan ik ze bellen. Maar ik trek meestal wel mijn plan.”

Job als consultant

 • Je bent niet altijd project consultant geweest. Wanneer en waarom koos je voor een job als consultant?

“Een klein jaar geleden. Ik heb altijd met consultants samengewerkt maar steeds aan de ene kant van de tafel en het leek mij uitdagend om de andere kant van de tafel eens te zien.”

 • Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een finance consultant?

“Je moet de materie machtig zijn en dus veel kennis hebben.”

“Je moet vlot overkomen en je moet jezelf kunnen verkopen. Dat moet je brengen met heel veel zelfvertrouwen maar toch met respect voor het bedrijf waar je tewerkgesteld wordt.”

 • Wat zou je beginnende finance consultants aanraden?

“Blijf rustig. 😉 Probeer heel veel op te steken van je senior collega’s. Die hebben vaak de kennis en dat is niet onbelangrijk.”

Op project

 •  Hoe ziet je project eruit qua takenpakket?

“Mijn eerste project was als Plant Controller. Daar moest ik, samen met een andere externe collega, twee personen vervangen. Hier was er weinig of bijna geen overdracht wat niet evident was. Gelukkig werden we daar ondersteund door een heel goede Financieel Analyste.”

“Bij mijn tweede project was het initieel begonnen als extra support voor het accounting team om dingen te optimaliseren en efficiënter te werken. Maar doordat daar ook enkele mensen buiten strijd gevallen zijn, rol je toch meer in het operationele. Minder als controller dan, maar meer als GL-accountant.”

 • Waar zijn voor jou de voornaamste voordelen van een job als project consultant?

“De voornaamste voordelen zijn eigenlijk dat je op een heel korte termijn, heel veel info moet en krijgt te verwerken. Je ziet en leert heel veel (praktische) zaken op korte termijn. Dat is anders dan als je naar school ging waar het traag met de paplepel werd ingegeven. Nu is het echt wel puur de realiteit en die ziet er heel vaak, heel anders uit.”

 • Kan je een nadeel bedenken van een job als project consultant?

“Ja, maar het is een nadeel dat je zelf wel een beetje kan bewaken. Je moet opletten met je work-life balance. Van consultants wordt vaak iets meer verwacht en daar moet je een grens durven in stellen. Maar dat is niet zo makkelijk, natuurlijk.”

 • Wat is voor jou de ideale duurtijd van een project?

“Hoe korter, hoe liever eigenlijk. Ik hou heel graag van korte projecten. De reden hiervoor is heel simpel, ik ben 22 jaar bij hetzelfde bedrijf actief geweest en dan roest je wel vast. En nu door van hier naar daar te hoppen, zonder jobhopper te zijn, is dat heel leuk omdat je heel veel verschillende zaken op heel korte termijn voorgeschoteld krijgt.”

 • Wat zijn voor jou doorslaggevende factoren om al dan niet op een (nieuw) project in te gaan?

“Dat is nog een leercurve voor mij omdat ik redelijk nieuw ben in de job ondanks mijn oude leeftijd. Elk project dat ik doe, heb ik wel een aantal negatievere kanten of mindere kanten die ik minder leuk vind, die ik dan meeneem voor mezelf om in een volgend project rekening mee te houden.”

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen

Ook zin gekregen in een job als consultant?

Dan vertelt onze collega Ine jou daar heel graag meer over. We zijn namelijk steeds op zoek naar extra collega’s zoals Johan. Dat kan als pasafgestudeerde, door te starten in ons ufinitYoungster-traject; of als junior, medior of senior consultant, zowel via een vast contract bij Ufinity of als freelancer met jouw eigen vennootschap.

Je kan Ine bereiken via de contactgegevens links. Tot binnenkort?