Rocha | Senior project consultant in de kijker

Nieuws

Maak kennis met Rocha: een topper in zijn vak, Credit Controlling. Doorheen zijn carrière heeft hij een aantal opdrachten gehad binnen de boekhouding, maar het gros van zijn jobs ligt binnen het Creditdomein. Nu kijkt hij stilaan uit naar een rol als teamleader. We blikken samen terug op zijn parcours tot nu toe.  

Rocha pasfoto

Tot 2016 was Rocha in loondienst bij verschillende bedrijven, tot hij besloot om over te schakelen naar een rol als consultant. De belangrijkste reden daarvoor was dat hij behoefte had aan meer uitdaging en afwisseling. Die vindt hij terug in zijn projecten.

“Elk project brengt nieuwe zaken met zich mee: nieuwe programma’s, sectoren, werking en mensen. Je komt ook op vele plaatsen. De zoektocht om je telkens opnieuw in te werken in zo’n nieuwe omgeving, is een hele uitdaging en dat vind ik erg leuk.” aldus Rocha.

“De ideale duurtijd voor een project ligt voor mij tussen 1,5 en 2 jaar. Je hebt dan de tijd om de bedrijfsprocessen, -structuren en -cultuur te leren kennen en een kennisbijdrage te kunnen leveren in de werking van het bedrijf. Bij projecten van enkele maanden is die diepgang in mindere mate nodig.”

Rocha’s project bij Telenet

“Tijdens mijn project bij Telenet was ik voornamelijk bezig met Business Analyse en bood ik ondersteuning op vlak van Credit Controlling. Ik dacht mee na over hoe we bestaande processen konden verbeteren en de interne kennisdeling efficiënter konden maken, zowel in het creditproces als in bijvoorbeeld de samenwerking tussen front en back office. Ook was het mijn rol om op vlak van allocated payments zaken recht te zetten, zoals bijvoorbeeld betalingen die niet in orde waren en bedragen die niet waren toegewezen.”

Rocha’s project bij Lonza

“Bij Lonza werd ik meer op boekhoudkundig vlak ingezet, aangevuld met een stukje credit controlling en collection. In de boekhouding ging het om het boeken van facturen, maandafsluitingen, provisies aanleggen en reconciliaties doen. De combinatie van de beide werelden, maakte het interessant, omdat je nog extra afwisseling had. Aan het einde en het begin van de maand lag de focus meer op boekhouding, de rest van de maand meer op credit. Voor mij was dat als het ware the best of both worlds.”

De kenmerken van een project consultant

Flexibiliteit, empathie

“Iemand die als consultant wil werken, moet flexibel zijn en zich snel kunnen aanpassen. Je moet met verschillende persoonlijkheden om kunnen, dus zijn een portie mensenkennis en empathie ook erg belangrijk. Daarnaast moet je je professioneel kunnen opstellen en een goede balans vinden tussen afstand houden en je open stellen naar collega’s toe.”

Kennis, kennis en nog eens kennis

“Probeer je niet te veel te mengen in de interne bedrijfspolitiek, maar focus vooral op jouw eigen kennisuitbreiding door steeds bij te blijven. Ik heb het dan niet specifiek over systeemkennis, daarvan geloof ik dat je die on the job vergaart, vooral ook omdat ieder bedrijf een eigen manier van werken heeft, ook al gaat het misschien over hetzelfde systeem dat je al kent van een voorgaand project.”

“Kennisuitbreiding die ik bijvoorbeeld relevanter vind, is om je als boekhouder ook te gaan verdiepen in creditmanagement. Zelf heb ik dat gedaan, om de eenvoudige reden dat je creditmanagement niet standaard aangeleerd krijgt. Momenteel overweeg ik bijvoorbeeld ook om mijn fiscale kennis uit te breiden.”

“Daarnaast is het erg belangrijk om in bestaande kennis te blijven vernieuwen, door bijvoorbeeld jouw kennis Excel te verbreden en je financiële en boekhoudkundige kennis up-to-date te houden. Ook in die gebieden verandert er veel. Daag jezelf uit om wat uit je comfortzone of jouw kennisveld te komen, dat is ook een pluspunt in de interne netwerking binnen de bedrijven waar je aan de slag gaat.”

De samenwerking met Ufinity

“Wat ik fijn vind aan de samenwerking met Ufinity, is de collegialiteit. Zelf ben ik iemand die loyaal is en ik voel ook loyaliteit van Ufinity’s kant. Er worden inspanningen gedaan om aansluitend nieuwe projecten te vinden. De communicatie met Lien (Business Manager bij Ufinity) zit ook goed.”

“Ufinity is sterk aan het groeien en ik kijk er naar uit om mee te kunnen groeien. Zo zie ik mezelf evolueren naar een rol met wat meer verantwoordelijkheid, met projecten als teamleader of supervisor” aldus een ambitieuze Rocha.

Als we Lien zouden moeten omschrijven in drie woorden, dan kiezen we voor professioneel, grappig en recht voor de raap. Na jarenlange ervaring in aftersales en business development, vervoegt ze nu ons team als Business Manager.

Leer mij kennen