Zo verloopt je maandafsluiting efficiënter dan ooit

Nieuws

Een maandafsluiting of zelfs een jaarafsluiting zonder overuren, chaos of stress. Stel je voor?! Het kan. Met Blackline. Een hele tijd terug zijn we in contact gekomen met Blackline. Toegegeven, we waren meteen fan! Maar toch terughoudend om meteen hierover te schrijven. We hadden te weinig concrete informatie dus zijn we verder op onderzoek gegaan.

Blackline, wat is dat?

In een typisch, niet-geautomatiseerd closingverhaal, eindig jij – als boekhouder – de maand met een opeenstapeling van kleine taken. Die taken blijven meestal liggen, omdat ze tijdens de maand te veel tijd innemen.

We teren nog te veel op manuele processen. En dat terwijl de eisen alleen maar hoger liggen en de uitdagingen zich opstapelen. Zo is er steeds meer nood aan visibiliteit, efficiëntie en accuraatheid, ondersteuning, training, standaardisatie én kwaliteit. BlackLine kan in dat verhaal een hoofdrol spelen.

``Maar we werken nu al met zo veel verschillende systemen in ons bedrijf?``

BlackLine is inderdaad een “extra” software. Laat ons dit nog kort uitleggen. Blackline is een cloud-oplossing. Het legt met andere woorden een laag bovenop je bestaande ERP- of accountingsysteem. Elk accountingsysteem of ERP kan zonder enige, of alleszins zonder veel IT-tussenkomst een connectie maken met BlackLine. Het accountingsysteem kan Excel-based zijn, maar ook een connectie met SAP of Navision, of eender welk ander ERP-systeem is mogelijk.

Nadat je BlackLine hebt gelinkt aan je ERP-programma of nadat je je Excels in BlackLine hebt geïmporteerd, worden daar verschillende automatisatieregels op losgelaten. Alle taken die buiten het ERP zouden gebeuren of die enorm omslachtig zijn, kan BlackLine overnemen. Op die manier kan je het aantal Excels tot een minimum gaan reduceren.

Afhankelijk van je verantwoordelijkheden krijg je voor de verschillende taken de rol van preparer, approver of financial leader toegewezen (“segregation of duties”). BlackLine automatiseert de nodige taken afhankelijk van je rol. Zo is alles steeds met elkaar gelinkt en krijgt iedereen de juiste informatie toegewezen.

De grote kracht van Blackline

1. Jij - als boekhouder - wordt eindelijk écht een meedenkende en meewerkende business partner.

Boekhouders hebben heel goede ideeën voor de business, net omdat ze zo met de cijfers bezig zijn en zien wat voor impact die hebben of kunnen hebben. Door tijdgebrek krijgen jullie quasi niet de kans om jullie ideeën te delen. Dankzij BlackLine komt er effectief tijd vrij waardoor dat wél mogelijk kan worden!

2. Je data krijgen een verhoogde zekerheid.

Door het principe van segregation of duties, kan je nooit je eigen werk goedkeuren. Je kan verschillende rollen toegewezen krijgen, maar op één taak kan je maar één rol vervullen. Naar externe controle toe kan dit belangrijk zijn. En ook die formule van toewijzing kan in Blackline geautomatiseerd worden.

maandafsluiting

3. Alle soorten data kunnen in Blackline verwerkt worden.

Het maakt niet uit of je een accountingsysteem type Expert M, Coda, SunSystems, of een ERP-pakket zoals SAP, Oracle of Dynamics gebruikt. Alle type data kunnen verwerkt worden, zonder dat er iets aan de infrastructuur van je omgeving moet veranderen.

Té ideaal of eindelijk realiteit?

Jij – als boekhouder – moet je dankzij Blackline enkel nog bezighouden met de uitzonderingen tijdens het closingproces. Alles wat standaard business is of van maand tot maand altijd hetzelfde stramien volgt, zou niet meer bekeken moeten worden. Alle zaken waar veel tijd in kruipt zullen automatisch verlopen. Je wordt eindelijk ontlast!

Wil je graag meer weten van een objectieve sparringspartner? Zijn er nog zaken die jij op jouw afdeling efficiënter wil zien verlopen? Neem gewoon contact op met ons. We staan je graag te woord. Hebben we geen concreet antwoord, dan zoeken we het gewoon verder uit voor je.

Ufinity. Your plus in finance, niet enkel tijdens de closing, maar gewoonweg élke dag van de maand 😉

Ine heeft een ruime ervaring in rekrutering en staffing van financiële en commerciële professionals en wordt door vele CFO's en CEO's erkend om haar transparante werking en open communicatie.

Leer mij kennen